Karamelový tvarohový koláč se švestkami a ořechy

Recept jsem vymyslela naprosto spontánně, když nám známý přinesl košík švestek. Když jsem však ozkoušela variantu s hruškami, těžko se rozhodnu která byla lepší.

Vařeniště.cz

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Karamel

  • 70 g másla
  • 120 g cukru
  • 120 g smetany (min. 30% tuku)

Náplň

  • Karamel (výše)
  • 700 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového nebo karamelového pudinku

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Ořechová drobenka

  • 80 g vlašských ořechů
  • 15 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 15 g hrubé mouky
  • Špetka skořice

Navíc

  • Švestky, vypeckované, rozpůlené

Postup

1

Nejprve si připravte karamel. V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte cukr a za občasného míchání nechte zhnědnout. Přilijte smetanu – pozor, bude to prskat. Směs utvoří cucky, které je třeba rozpustit. Míchejte směs nad mírným plamenem tak dlouho, dokud se nerozpustí.

2

Na řadě je těsto. Z uvedených surovin zpracujte těsto, kterým vyložíte dortovou formu. Okraje vymačkejte do výšky asi 5 cm. Vložte do lednice nebo (nejlépe) do mrazáku ztuhnout, než připravíte náplň.

3

Troubu zapněte na 180⁰C.

4

Tvaroh prošlehejte s pudinkem a vejci. Přidejte karamel a pořádně promíchejte.

5

Vyndejte formu vyloženou těstem z lednice nebo mrazáku a vyložte její dno švestkami. Švestky podávejte řezem vzhůru. Zalijte tvarohovou náplní. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu.

6

Ořechy nasekejte nahrubo a nasucho je opečte na pánvi. Zchladlé ořechy promačkejte rukama s máslem, cukrem, moukou a skořicí, vytvořte drobenku. Po hodině pečení koláč posypte a vraťte do trouby ještě na 15 – 20 minut, dokud nebude povrch pevný a nebude se uprostřed vlnit.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Karamelový cheesecake s pečenými orechmi

Sicilské cannoli

Video: Biscotti aneb tradiční italské sušenky plné sušeného ovoce

Celozrnný hrnkový knedlík ze špaldové mouky

Tofu kuličky

Extrémní čokoládový čokodort s čokoládou, čokoládovým sypáním a čokoládou, polévaný čokoládou

Salát s jahodami, okurkou a semínky

Jáhelník s uzeným tofu a kysaným zelím

Popraskané dýňové sušenky

Zdravé žitno-špaldové sušenky s vlašskými ořechy polité čokoládou

Jednoduché křupavé mini rolky s párkem

Jahodový pohár s bazalkovým cukrem a domácím piškotem