Kváskový koláč se švestkami a ovesnou drobenkou
Od doby, co mám kvásek, peču veškerá kynutá těsta pouze s ním. Potřebuje sice více času a přípravy, ale můžu vám zaručit, že výsledek bude stát za to.
★★★★★ 0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
Těsto
- 550 g celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 220 ml vlažného mléka
- 75 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 75 g másla
- 400-500 g špaldového kvásku
- špetka soli
- citrónová kůra
Na koláč
- 250 g tvarohu z alobalu
- 250 g vaničkového tvarohu
- mléko na ředění
- švestky
- 1 citrónový cukr
- 50 g třtinového cukru
Drobenka
- hrst jemných ovesných vloček
- 50 g třtinového cukru
- 30 g másla
Postup
1
Den předem si připravíme špaldový kvásek z jedné lžíce žitného kvásku, celozrnné špaldové mouky a vlažné vody. Nemůžu říct přesné množství, vždy množím kvásek "podle oka". Kvásek necháme přes noc vzejít.
2
Druhý den máme hotový kvásek a můžeme péct. Smícháme mouku s cukrem, přidáme vejce, mléko, máslo,špetku soli, citrónovou kůru a nakonec i kvásek. Těsto uhněteme a dáme kynout na 3 hodiny na teplé místo.
3
Mezitím, co bude těsto kynout, připravíme si drobenku. Promneme spolu máslo, ovesné vločky a cukr, dokud nebude drobenka sypká. Dáme ji zatím do lednice.
4
V misce smícháme tvarohy s cukrem a podle potřeby naředíme mlékem. Také je dáme do lednice.
5
Vykynuté těsto rozprostřeme na máslem vymazaný plech. Těsto potřeme tvarohem, poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami a nakonec zasypeme drobenkou.
6
Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 °C 35-40 minut.
Poznámka
Koláč je vynikající nejen se švestkami, ale s jakýmkoliv jiným ovocem např. s meruňkami nebo borůvkami.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}