Těsto
Na koláč
Drobenka
Den předem si připravíme špaldový kvásek z jedné lžíce žitného kvásku, celozrnné špaldové mouky a vlažné vody. Nemůžu říct přesné množství, vždy množím kvásek "podle oka". Kvásek necháme přes noc vzejít.
Druhý den máme hotový kvásek a můžeme péct. Smícháme mouku s cukrem, přidáme vejce, mléko, máslo,špetku soli, citrónovou kůru a nakonec i kvásek. Těsto uhněteme a dáme kynout na 3 hodiny na teplé místo.
Mezitím, co bude těsto kynout, připravíme si drobenku. Promneme spolu máslo, ovesné vločky a cukr, dokud nebude drobenka sypká. Dáme ji zatím do lednice.
V misce smícháme tvarohy s cukrem a podle potřeby naředíme mlékem. Také je dáme do lednice.
Vykynuté těsto rozprostřeme na máslem vymazaný plech. Těsto potřeme tvarohem, poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami a nakonec zasypeme drobenkou.
Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 °C 35-40 minut.
Koláč je vynikající nejen se švestkami, ale s jakýmkoliv jiným ovocem např. s meruňkami nebo borůvkami.