Lokše:
Zelí:
Hlívové “švarky”:
Lokše:
Ze surovin udělejte nelepivé těsto. Těžká dřina přijde až nyní. Lokše vždy vyválejte co nejtenčeji to jde a smažte nasucho na pánvi, dokud se na těstě nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Po upečení je nutno placky protírat tukem, aby neztvrdly, aby zůstaly pořád krásně měkké a poddajné. Nevegani můžou použít ghí, vegani rostlinný olej.
Zelí: Na rozpáleném oleji orestujte na drobno nakrájenou cibulku, poté přidejte nakrouhané zelí, osolte, okmínujte, krátce orestujte, podlijte trochou vody a nechte pod pokličkou dosit do změknutí. Poté přidejte pepř, ocet a cukr a dochuťte dle chuti. Případně můžete zahustit tak, že přidáte jednu najemno nastrouhanou bramboru a ještě chvíli povaříte.
Hlívové "škvarky":
Na oleji orestujte hlívu nakrájenou na pásky, kterou lehce osolte a okmínujte. Jakmile bude hlíva krsně zlatavá, zaprašte moukou a ještě chvíli opékejte.
Lokše plňte tak, že na polovinu lokše dejte plátek salátu, na to hlívové škvarky, opečené zelí. Lokše překlopte a můžete servírovat.
Dobrou chuť!