
Dejte předehřát troubu na 180°C. Vymažte formu na dort a dejte ji stranou.
Ve velké míse smíchejte mouku, 1 hrnek hnědého cukru, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Důkladně promíchejte. Pokud jsou ve směsi hrudky cukru, rozdrťte je rukama. Vmíchejte nastrouhanou čokoládu a dejte stranou.
Ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu.
Zvlášť v malém hrnci zahřejte na velmi mírném ohni podmáslí. Přiveďte k varu a nechte chvíli probublat. Odstavte z ohně.
Do směsi rozpuštěného másla a čokolády vmíchejte vanilkový extrakt. Smíchejte se suchou směsí. Přidejte podmáslí a důkladně promíchejte. Vlijte do připravené vymazané formy na dort.
V malé míse smíchejte zbývající hnědý cukr (1 a 1/4 hrnku) s holandským kakaem. Promíchejte dohladka. Směsí posypeme těsto ve formě na dort.
Celé to polijte 2 a 1/2 hrnky vroucí vody. Bude to vypadat, že to celé kazíte, ale nebojte.
Opatrně vložte těsto do předehřáté trouby. Pečte 30 – 35 minut nebo dokud není těsto na dotek pevné.
Dort vyjměte z trouby a nechte vychladnout alespoň 30 minut.
Při podávání porci vždy otočte tak, že se ze spodku dortu stane poleva. Pokud chcete dort více nazdobit, rozpusťe si více čokolády s máslem a naservírovanou porci polijte extra polevou.
Doporučujeme podávat ozdobené vanilkovou zmrzlinou, ale není to nutné.