Hrnkový moučník – bublanina

Tenhle recept mám od mamči a opravdu netuším, kde ho vyhrabala ona... Pravdou ale je, že se nám vždycky – a tím myslím opravdu VŽDYCKY – vyvedl... No, a protože máme přístup k většímu množství ovoce z vlastní zahrady a protože je to rychlovka, pekly jsme ho docela často. A táta většinou sbalil vyprázdněnou mísu a zdlábnul ten zbyteček syrového těsta... Když se tak nad tím zamyslím, asi to byla první sladká věc, se kterou jsem jako dítě mamce v kuchyni pomáhala. Zkuste a posuďte sami...

Hrnkový moučník – bublanina

Ingredience na 10 porcí

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek hrubé mouky 
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ovoce (jahody, ostružiny, borůvky, meruňky, třešně, dokonce i švestky, výborný je rybíz a angrešt, rebarbora, …)

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Nejprve si z bílků vyšlehejte hustý sníh.

2

Vezměte si větší mísu a nasypte do ní všechny sypké ingredience. Obecně se doporučuje mouku prosít, ze zkušenosti to ale není potřeba. Promíchejte.

3

Vymažte si máslem/olejem pekáč, ve kterém nejčastěji pečete tzv. lité buchty. Doporučuju rozměr tak 30 x 45 cm. Vysypte ho hrubou moukou nebo kokosem a přebytek vsypte do mísy.

4

Přidejte žloutky, olej a mléko a zpracujte mixérem do hladkého těsta.

5

Opatrně zapracujte sníh a nalijte do vymazaného plechu. Posypte ovocem (já přidala i mandlové lupínky, můžete zkusit i kousky čokolády).

6

Dejte péct do vyhřáté trouby na deset minut na 170 °C, pak teplotu snižte na 160 °C a dopečte, dokud povrch lehce nezezlátne. Odhadem tak dalších 15–20 minut. Píchněte doprostřed špejlí, pokud se těsto už nelepí, máte hotovo.

Mohlo by vás zajímat: Dezerty a dorty, Pro začátečníky, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře