fbpx

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem

Nenechte se zmást názvem! Flammkuchen zní sice německy, ale jde o francouzský křehký koláč z oblasti Alsaska. Těsto na něj je mnohem jednodušší a rychlejší než na klasickou pizzu, ale stejně jako na pizzu si na něj můžete dát vše, co máte rádi. V originálním receptu se jako základ nejčastěji používá zakysaná smetana, já jsem ale zvolila dýňové pyré a nahoru jednoduše jen cibuli a rozmarýn. Tady totiž opravdu platí, že v jednoduchosti je krása!

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem

Ingredience na 4 porce

Těsto na 4 koláče:

  • 300g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

 
 
Na koláč:

  • 1/2 dýně hokkaido
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1/2 chilli papričky
  • 2 velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • několik snítek rozmarýnu

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a ručně vypracujte. Těsto by mělo být nelepivé, rozdělte jej na 4 stejné části a dejte chladit alespoň na 20 minut do lednice.

2

Mezitím si připravíme dýňové pyré. Z dýně vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vody na asi 20 minut, osolíme, opepříme a přidáme nakrájené chilli. Až je dýně úplně měkká, slijeme vodu a dýni rozmixujeme na jemné pyré. Pokud je moc hutné, zředíme rostlinným mlékem.

3

Jednotlivé kousky těsta si vyválíme na pomoučené podložce na velmi tenké pláty, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme dýňovým pyré a posypeme cibulí nakrájenou na tenké plátky.

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem
4

Troubu si rozehřejeme na 200° a pečeme 10 - 15 minut. Správně upečený koláč poznáme podle toho, že okraje zezlátnou a jemně se nafouknou.

5

Hotový koláč ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

Poznámka

Křupavý flammkuchen je výborný teplý i studený a dejte si k němu bílé víno. K tomu se totiž hodí úplně nejvíc! :D

Mohlo by vás zajímat:
Dýně Veganské Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře