Spojení kari koření a kvalitního lososa je prostě geniální.
Barbora Venháčová
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
1 kedlubna, nakrájená na tenké proužky
2 mrkve, také na proužky
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
250 ml rybího (kuřecího) vývaru
100 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky kari koření
sůl
600 g lososa
čerstvě mletý pepř
citron
Postup
1
V pánvi rozehřejte lžíci másla s kapkou olivového oleje (to aby se máslo nepřepálilo), přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte tak, aby zůstala pořád hezky al dente.
Mezitím si v rendlíku rozehřejte zbylé máslo, přisypte mouku a připravte světlou jíšku. Tu po částech zalijte studeným vývarem a míchejte a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Asi deset minut ji na mírném ohni (a za stálého míchání) hezky provařte a poté zjemněte smetanou.
2
Omáčku přilijte k zelenině, ochuťte solí, kari kořením a trochou mletého pepře. Z filetu lososa nařežte steaky zhruba stejné velikosti. Omyjte je, očistěte, osolte a kůží dolů položte na pařáček umístěný v hrnci s vroucí vodou. Ten zakryjte pokličkou a rybu v páře uvařte, stačí jí jen chvilka, zhruba 5–8 minut. Beru to podle sebe, osobně mám ráda rybu rare, chcete-li, aby byla "více uvařená", dobu vaření prodlužte.
3
Hotového lososa rozdělte na talíře (kůži před podáváním opatrně sloupněte), přelijte zeleninovou kari omáčkou, každou porci maličko opepřete, zakápněte citronovou šťávou a je hotovo.