Losos s kari zeleninou

Spojení kari koření a kvalitního lososa je prostě geniální.

Barbora Venháčová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 1 kedlubna, nakrájená na tenké proužky
  • 2 mrkve, také na proužky
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml rybího (kuřecího) vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky kari koření
  • sůl
  • 600 g lososa
  • čerstvě mletý pepř
  • citron

Postup

1
V pánvi rozehřejte lžíci másla s kapkou olivového oleje (to aby se máslo nepřepálilo), přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte tak, aby zůstala pořád hezky al dente. Mezitím si v rendlíku rozehřejte zbylé máslo, přisypte mouku a připravte světlou jíšku. Tu po částech zalijte studeným vývarem a míchejte a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Asi deset minut ji na mírném ohni (a za stálého míchání) hezky provařte a poté zjemněte smetanou.
2
Omáčku přilijte k zelenině, ochuťte solí, kari kořením a trochou mletého pepře. Z filetu lososa nařežte steaky zhruba stejné velikosti. Omyjte je, očistěte, osolte a kůží dolů položte na pařáček umístěný v hrnci s vroucí vodou. Ten zakryjte pokličkou a rybu v páře uvařte, stačí jí jen chvilka, zhruba 5–8 minut. Beru to podle sebe, osobně mám ráda rybu rare, chcete-li, aby byla "více uvařená", dobu vaření prodlužte.
3
Hotového lososa rozdělte na talíře (kůži před podáváním opatrně sloupněte), přelijte zeleninovou kari omáčkou, každou porci maličko opepřete, zakápněte citronovou šťávou a je hotovo.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pesto z mrkvové natě

Kuřecí kapsa

Pomazánkový dvojboj

Božský pečený seitan

Pečená kořenová zelenina s česnekem a rozmarýnem

Mleté maso zapečené s bramborovou kaší

Smetanovo skořicový dezert, který je vláčný i křupavý

Jak upravit brokolici, aby si zachovala vitamíny i krásnou barvu

Vánoční cukroví – křehké vanilkové rohlíčky s lískovými oříšky

Malinový dort snů s kešu oříšky a bez pečení

Jemné řezy s ovesnými vločkami, bílou čokoládou a brusinkami

Podzimní jablečný koláč se skořicí