Losos s kari zeleninou

Spojení kari koření a kvalitního lososa je prostě geniální.

Losos s kari zeleninou

Ingredience na 4 porce

  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 1 kedlubna, nakrájená na tenké proužky
  • 2 mrkve, také na proužky
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml rybího (kuřecího) vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky kari koření
  • sůl
  • 600 g lososa
  • čerstvě mletý pepř
  • citron

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

V pánvi rozehřejte lžíci másla s kapkou olivového oleje (to aby se máslo nepřepálilo), přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte tak, aby zůstala pořád hezky al dente.
Mezitím si v rendlíku rozehřejte zbylé máslo, přisypte mouku a připravte světlou jíšku. Tu po částech zalijte studeným vývarem a míchejte a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Asi deset minut ji na mírném ohni (a za stálého míchání) hezky provařte a poté zjemněte smetanou.

2

Omáčku přilijte k zelenině, ochuťte solí, kari kořením a trochou mletého pepře. Z filetu lososa nařežte steaky zhruba stejné velikosti. Omyjte je, očistěte, osolte a kůží dolů položte na pařáček umístěný v hrnci s vroucí vodou. Ten zakryjte pokličkou a rybu v páře uvařte, stačí jí jen chvilka, zhruba 5–8 minut. Beru to podle sebe, osobně mám ráda rybu rare, chcete-li, aby byla "více uvařená", dobu vaření prodlužte.

3

Hotového lososa rozdělte na talíře (kůži před podáváním opatrně sloupněte), přelijte zeleninovou kari omáčkou, každou porci maličko opepřete, zakápněte citronovou šťávou a je hotovo.

Mohlo by vás zajímat: Hlavní jídla, Hotové do 30 minut

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře