fbpx

Dutch baby – sladká i slaná varianta

Dutch baby – sladká i slaná varianta

Ingredience na 2 porce

ZÁKLADNÍ TĚSTO

  • 60 g mandlové mouky
  • 60 g tapiokové mouky
  • 4 vejce
  • 200 ml kokosového mléka nebo klasické smetany na vaření
  • špetka soli

 
SLADKÁ VARIANTA

  • 70 g medu
  • 2 hrsti ovoce podle volby

 
SLANÁ VARIANTA

  • 5 g soli
  • 2 hrsti bylinek podle volby (medvědí česnek, bazalka, petrželka, pažitka, baby špenát atd.)
  • 10 cherry rajčátek nebo třeba sušená rajčata
  • 75 g čerstvého kozího sýru

 
PEČENÍ

  • 1 lžíce ghee

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Rozpalte si troubu na 220 °C. Již od začátku v ní mějte vloženou litinovou pánev, aby se dobře nahřála. Na přípravu 1 porce se hodí pánev o průměru 15 cm, na palačinku pro 2 osoby alespoň 20 cm. Lze případně použít i jiné pečící nádoby z keramiky či skla. Ty ale tak dobře nedrží teplo, proto vám ve výsledku nemusí palačinka tolik vyběhnout. A to je přesně to, co chceme.

2

Suroviny na základní těsto promíchejte do hladkého řídkého těsta. Pak přidejte 50 g medu nebo lžičku soli a část bylinek podle toho, zda chcete dělat sladkou či slanou variantu, a znovu dobře promíchejte.

3

Rozpálenou pánev rychle vymažte ghee, nalijte do ní těsto a střed posypte ovocem (sladká varianta) nebo rajčátky a kozím sýrem (slaná varianta). Rychle vraťte zpět do trouby.

4

Pečte cca 20 minut, dokud palačinka nevyběhne do výšky a nezezlátne.

5

Při podávání Dutch Baby pokapejte 20 g medu (sladká varianta), nebo posypte bylinkami (slaná varianta). Na dochucení se skvěle hodí i domácí džem nebo šlehačka, v létě kopeček zmrzliny (třeba makové). U slané varianty můžete přidat osmaženou slaninu, cibulku, houby, chřest, špenát, pesto... Variant je téměř nekonečně

6

Nelekněte se, že vám po vyndání z trouby palačinka rychle spadne. Není to chyba v postupu. Na výslednou chuť to nemá žádný vliv. I tak si pochutnáte!

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře