Domácí tagliatelle

Jednoduchý recept na domácí, čerstvé, vaječné těstoviny tagliatelle. Budete k tomu potřebovat pouze mouku, vejce, váleček a nějakou dřevěnou desku nejlépe (doporučuje se i pracovat na mramoru, ale dřevo je zpracování těstovin lepší povrch). Čím větší máte stůl, tíme lépe, pokud se vám těstoviny na stůl nevejdou, tak si rozdělte těsto na víc částí. Těsto by mělo být velmi tenké, hruba tak 1 mm a pokud ho dáte proti slunci, tak by mělo trochu prosvítat.

Domácí tagliatelle

Ingredience na 4 porce

  • 500 g hladké mouky (čím kvalitnější, tím lépe)
  • 5 vajec (vždy se dodržuje 1 vejce na 100 g mouky)

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Na stůl nasypte mouku a doprostředka udělejte díru. Do díry vyklepněte vajčka. Ty potom vidličkou (nebo ručně, kdo umí) pořádně rozkvedlejte.

2

Postupně přidávejte do vajec mouku, dokud nedostanete pěknou kouli z těsta.

3

Těsto zpracujte (cca 10 min). Je potřeba dostat hladké těsto, do kterého když píchnete prstem a vyndáte ho, tak zůstane prst čistý (nesmí tedy lepit ani být úplně tvrdé).

4

Nechte takto vypracovanou kouli odpočinout aspoň 15 minut v suchém a chladném místě, nejlépe ji přikryjte utěrkou nebo zabalte do igelitového pytlíčku (někdo nechává půl hodiny, nebo dokonce hodinu, podle ale jedné paní z regionu tagliatellí Emilia Romagna stačí těch 15 min).

5

Potom si vemte dřevěnou desku, kterou pořádně posypete moukou a začněte těsto válet.

6

Uválené těsto o šířce kolem 1 mm začněte od jednoho konce rolovat směrem k půlce těsta, potom udělejte to samé s druhým.

7

Takto srolované těsto nakrájejte na drobné plátky o šířce cca 0,5 cm. Vzniknou vám pak zamotané tagliatelle. Pokud jste těsto pořádně posypávali v průběhu moukou, tak se vám krásně rozmotají, pokud ne, tak bude potřeba každý kousek postupně rozmotat.

Mohlo by vás zajímat: Hlavní jídla, Pro začátečníky

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře