Crumble s rebarborou, jahodami a meruňkami
Crumble je velice variabilní, je výborný teplý, ale i studený, ovoce také můžete použít takřka jakékoliv. A i tu drobenku si můžete upravit k obrazu svému. Já si nejvíc oblíbila kombinaci ořechů a vloček. Na pohled ne moc pěkný, ale o to lepší je crumble na chuť :)

Ingredience na 8 porcí
Na ovocný základ:
- rebarboru
- jahody
- meruňky
- hrst meduňky
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce amaretta nebo jiného likéru (pokud nemáte, nevadí)
- 5 lžic třtinového cukru
ovoce dejte kolik je libo, já dala
- 5 větších řapíků rebarbory
- 6 meruněk
- cca 10 – 15 jahod
Na drobenku:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g ovesných vloček
- 100 – 120 g špaldové hladké mouky
- 3 lžíce třinového cukru
- 100 – 120 g změklého másla
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Postup je velice snadný, ovoce očistěte, rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. K pokrájenému ovoci dejte cca 5 lžic třtinového cukru (pokud máte radši sladší, dejte víc, rebarbora je hodně kyselá), nasekanou meduňku a 2 lžíce vanilkového extraktu, případně i likéru. Promíchejte a dejte do zapékací misky, pekáčku nebo jednoporcových zapékacích mističek vymazaných máslem.
Na drobenku smíchejte změklé máslo s vločkami, moukou, nasekanými ořechy a 2 lžícemi cukru (opět pokud máte radši sladší, množství cukru si upravte dle libosti). Dejte vrstvu drobenky na ovoce a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 st na cca 40 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Poznámka
Podávat můžete jen tak, s kopečkem zmrzliny a nebo třeba šlehačkou. Tip: k ovoci můžete přidat např. trošku skořice, kardamomu nebo třeba ovocného likéru.
Mohlo by vás zajímat: