Podle sladkosti rajčat a jablek se odvíjí výsledná chuť, proto po rozmixování ochutnávejte a případně přidejte ocet, cukr či sůl. Také na vodnatosti rajčat záleží, pokud jsou hodně vodnatá, vařte déle, dokud nezískáte požadovanou hustotu.
Rajčata a jablíčka omyjte a nakrájejte na větší kusy. Jablka nechte i se slupkou. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, stejně tak i česnek. Dejte vše do většího hrnce, podlijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte ocet, mletou sladkou papriku, cukr, sůl a špetku skořice. V případě pálivého kečupu přidejte mletou papriku nebo chilli. Hřebíček, nové koření, pepř a bobkový list si dejte do plátýnka nebo vajíčka na koření (takové to ocelové, jak se používá i na sypaný čaj), ať to pak nemusíte lovit. Vajíčko nebo plátýnko zavěste na hrnec a nechte ponořené. Vařte cca 1 h a občas promíchejte, ať se směs nepřipálí.
Po hodince vaření vyjměte koření a vše důkladně rozmixujte. Poté si vezměte husté sítko (cedník) nebo plátýnko a rozmixovanou směs propasírujte. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte. Vraťte na plotnu a ještě chvilku povařte, cca 10 – 15 minut.
Horký kečup plňte do připravených čistých a suchých sklenic, ideálně vyvařených. Stejně tak víčka musí být perfektně čistá. Vyvarujte se i ušpinění okrajů sklenice. Naplněné a zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte lehce vychladnout.
Kečup můžete samozřejmě i sterilovat, klasicky na 80°C a 20 minut.
Otevřený skladujte v lednici.