Domácí kečup

Pokud máte rádi kečup, tak ho určitě zkuste udělat doma a jiný už chtít nebudete. Je to velice snadné a s kupovaným chuťově nesrovnatelné. A vydrží dlouho, tedy pokud ho nesníte brzo

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 3 větší jablíčka
  • 3 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml vody
  • 120 ml octa (pokud máte rádi pikantnější, tak klidně víc)
  • 1 – 2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetku skořice
  • 6 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 4 – 6 bobkových listů (dle velikosti)
  • 1 lžíci soli
  • 2 – 4 lžíce třtinového cukru (podle toho jak máte rádi sladký)
  • pokud chcete kečup pálivý, přidejte lžičku pálivé papriky nebo
  • mleté chilli

Postup

1

Podle sladkosti rajčat a jablek se odvíjí výsledná chuť, proto po rozmixování ochutnávejte a případně přidejte ocet, cukr či sůl. Také na vodnatosti rajčat záleží, pokud jsou hodně vodnatá, vařte déle, dokud nezískáte požadovanou hustotu.

2

Rajčata a jablíčka omyjte a nakrájejte na větší kusy. Jablka nechte i se slupkou. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, stejně tak i česnek. Dejte vše do většího hrnce, podlijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte ocet, mletou sladkou papriku, cukr, sůl a špetku skořice. V případě pálivého kečupu přidejte mletou papriku nebo chilli. Hřebíček, nové koření, pepř a bobkový list si dejte do plátýnka nebo vajíčka na koření (takové to ocelové, jak se používá i na sypaný čaj), ať to pak nemusíte lovit. Vajíčko nebo plátýnko zavěste na hrnec a nechte ponořené. Vařte cca 1 h a občas promíchejte, ať se směs nepřipálí.

3

Po hodince vaření vyjměte koření a vše důkladně rozmixujte. Poté si vezměte husté sítko (cedník) nebo plátýnko a rozmixovanou směs propasírujte. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte. Vraťte na plotnu a ještě chvilku povařte, cca 10 – 15 minut.

4

Horký kečup plňte do připravených čistých a suchých sklenic, ideálně vyvařených. Stejně tak víčka musí být perfektně čistá. Vyvarujte se i ušpinění okrajů sklenice. Naplněné a zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte lehce vychladnout.

5

Kečup můžete samozřejmě i sterilovat, klasicky na 80°C a 20 minut.
Otevřený skladujte v lednici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bezový med s vanilkou

Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Citrónové muffiny

Tahini „brownies“

Tvarohová bábovka

Placičky z králíka a červené řepy s dušenou mrkví

Křehké podmáslové sušenky s medem bez rafinovaného cukru

Fitness pizza s květákovým korpusem

Jablečno-hruškový celozrnný koláč

Krevety na másle se studeným dipem

Veganské sushi

Salát s lososem