
Na těsto:
Náplně:
tvarohová
povidlová
maková
Na dokončení:
žloutek smíchaný s mlékem na pomazání (případně rozšlehané vejce)
mandle, drobenka a rozinky na zdobení
Doporučuji na pečení použít Babiččinu mouku na kynutá těsta, koláčky s nimi i druhý den byly jak čerstvé a vůbec vydržely dost dlouho.
Těsto
Nejprve si připravte kvásek – droždí pokojové teploty rozdrobte do misky, přidejte trošku mléka, lžíci mouky, špetku cukru, rozmíchejte a přikryjte čistou utěrkou. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do misky, přidejte cukr, nastrouhanou kůru z citronu (pozor, ať nastrouháte kůru bez té bílé části), špetku soli, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a žloutky a promíchejte. Poté do těsta zapracujte hotový kvásek.
Důkladně propracujte těsto, ideálně v robotu, rukou je to makačka
Náplně
Na tvarohovou náplň vše vyšlehejte dohromady. Na povidlovou také stačí jen vše smíchat.
Na makovou náplň svařte mák s mlékem na hustější kaši a přidejte cukr, rum a koření. Pokud připravujte koláčky i pro děti, rum samozřejmě vynechte
Náplně můžete připravit jaké máte rádi, např. jablíčka, hruškové povidla, marmeládu..
Koláčkování
Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, z kterých udělejte kuličku a dáte na plech, dostatečně daleko o sebe, na deset minut dokynout. Poté skleničkou udělejte důlek, by zůstal cca půlcentimetrový okraj. Skleničkou pořádně zatlačte, ať je dno koláčku co nejtenčí. Naplňte náplněmi, posypte a okraje potřete žloutky rozmíchanými s mlékem.
Dejte péct do předehřáté trouby na 190°C cca 15 min.