Staročeské koláče
Pokud hledáte recept na fakt dokonalé koláčky, tak už nehledejte, právě jste ho našli

Ingredience na 10 porcí
Na těsto:
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 2 žloutky
- kůra z 1 bio citronu
- 500 g mouky na kynuté těsto
- špetka soli
- 2 dkg čerstvého droždí
- 100 ml vlažného mléka (dle potřeby i více)
Náplně:
tvarohová
- 2 kostky měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- třtinový cukr dle chuti
- 2 lžíce rumu
- 50 ml smetany
povidlová
- cca 400 g povidel
- trochu mléka a rumu – dle hustoty povidel
maková
- 200 g mletého máku
- mléko – dle požadované hustoty (cca 200 ml i víc)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 3 lžíce rumu
- 3 hřebíčky roztlučené
- špetka skořice
Na dokončení:
žloutek smíchaný s mlékem na pomazání (případně rozšlehané vejce)
mandle, drobenka a rozinky na zdobení
Doporučuji na pečení použít Babiččinu mouku na kynutá těsta, koláčky s nimi i druhý den byly jak čerstvé a vůbec vydržely dost dlouho.
Postup
Celkový čas přípravy: 180 min
Těsto
Nejprve si připravte kvásek – droždí pokojové teploty rozdrobte do misky, přidejte trošku mléka, lžíci mouky, špetku cukru, rozmíchejte a přikryjte čistou utěrkou. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do misky, přidejte cukr, nastrouhanou kůru z citronu (pozor, ať nastrouháte kůru bez té bílé části), špetku soli, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a žloutky a promíchejte. Poté do těsta zapracujte hotový kvásek.
Důkladně propracujte těsto, ideálně v robotu, rukou je to makačka
Náplně
Na tvarohovou náplň vše vyšlehejte dohromady. Na povidlovou také stačí jen vše smíchat.
Na makovou náplň svařte mák s mlékem na hustější kaši a přidejte cukr, rum a koření. Pokud připravujte koláčky i pro děti, rum samozřejmě vynechte
Náplně můžete připravit jaké máte rádi, např. jablíčka, hruškové povidla, marmeládu..
Koláčkování
Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, z kterých udělejte kuličku a dáte na plech, dostatečně daleko o sebe, na deset minut dokynout. Poté skleničkou udělejte důlek, by zůstal cca půlcentimetrový okraj. Skleničkou pořádně zatlačte, ať je dno koláčku co nejtenčí. Naplňte náplněmi, posypte a okraje potřete žloutky rozmíchanými s mlékem.

Dejte péct do předehřáté trouby na 190°C cca 15 min.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské