Staročeské koláče

Pokud hledáte recept na fakt dokonalé koláčky, tak už nehledejte, právě jste ho našli

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 bio citronu
  • 500 g mouky na kynuté těsto
  • špetka soli
  • 2 dkg čerstvého droždí
  • 100 ml vlažného mléka (dle potřeby i více)

Náplně:
tvarohová

  • 2 kostky měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • třtinový cukr dle chuti
  • 2 lžíce rumu
  • 50 ml smetany

povidlová

  • cca 400 g povidel
  • trochu mléka a rumu – dle hustoty povidel

maková

  • 200 g mletého máku
  • mléko – dle požadované hustoty (cca 200 ml i víc)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 3 hřebíčky roztlučené
  • špetka skořice

Na dokončení:
žloutek smíchaný s mlékem na pomazání (případně rozšlehané vejce)
mandle, drobenka a rozinky na zdobení

Doporučuji na pečení použít Babiččinu mouku na kynutá těsta, koláčky s nimi i druhý den byly jak čerstvé a vůbec vydržely dost dlouho.

Postup

1

Těsto
Nejprve si připravte kvásek – droždí pokojové teploty rozdrobte do misky, přidejte trošku mléka, lžíci mouky, špetku cukru, rozmíchejte a přikryjte čistou utěrkou. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosejte do misky, přidejte cukr, nastrouhanou kůru z citronu (pozor, ať nastrouháte kůru bez té bílé části), špetku soli, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a žloutky a promíchejte. Poté do těsta zapracujte hotový kvásek.

3

Důkladně propracujte těsto, ideálně v robotu, rukou je to makačka

4

Náplně
Na tvarohovou náplň vše vyšlehejte dohromady. Na povidlovou také stačí jen vše smíchat.

5

Na makovou náplň svařte mák s mlékem na hustější kaši a přidejte cukr, rum a koření. Pokud připravujte koláčky i pro děti, rum samozřejmě vynechte

6

Náplně můžete připravit jaké máte rádi, např. jablíčka, hruškové povidla, marmeládu..

7

Koláčkování
Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, z kterých udělejte kuličku a dáte na plech, dostatečně daleko o sebe, na deset minut dokynout. Poté skleničkou udělejte důlek, by zůstal cca půlcentimetrový okraj. Skleničkou pořádně zatlačte, ať je dno koláčku co nejtenčí. Naplňte náplněmi, posypte a okraje potřete žloutky rozmíchanými s mlékem.

8

Dejte péct do předehřáté trouby na 190°C cca 15 min.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Božský čokoládový dort z červené řepy

Dvoubarevné ořechové řezy se zakysanou smetanou a džemem

Veganské celozrnné bábovičky s malinovým sirupem

Tvarohová vánočka (bez kynutí) pletená z 8 pramen

Mléčná rýže s nektarinkami

Slunečnicový koláč s mrkví a tvarohem

Robi burgery v žitné bulce

Fitness ovesné cookies z banánů, jablek a skořice

Cheesecakové řezy s křehkým korpusem a jablky

Celozrnné dýňové muffiny

Fitness kokosovo-kakaové sušenky