Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu

Nejsem zrovna typický milovník čokolády, čokoláda mi nikdy příliš nechutnala. Když jsem ale pro přípravu vánočního cukroví a kurzy vaření sháněla kvalitní čokoládu bez sojového či slunečnicového lecitinu a ideálně i bez cukru, došlo mi, že v této oblasti to mají „čokoholici“ těžké. Naštěstí, jako u mnoha jiných věcí, čokoládu si můžete snadno připravit doma a ochutit ji tím, co máte rádi. Já v receptu použila kešu ořechy, kokos a brusinky, vy si ale můžete s ochucením pohrát a přidat třeba vanilku, jiné druhy ořechů či sušeného ovoce. Anebo k výrobě vlastní čokolády přistupte úplně jinak a ochuťte ji kousky chilli papriček a špetkou soli. Ať už svou čokoládu „vytuníte“ jakkoliv, stačí ji pak hezky zabalit a máte krásný dárek, přímo od srdce :-).

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 50 g kakaové hmoty (např. zčokoládovny Troubelice, lze zakoupit i v prodejnách se zdravou výživou)
  • 50 g kakaového másla (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit i v prodejnách se zdravou výživou)
  • 10 g kokosového oleje
  • 10 g medu
  • 20 g kešu
  • 20 g sušených brusinek (bez přidaného cukuru, např. odAlnatura z DM drogerie)
  • 10 g kokosových plátků (např. od Alnatura z DM drogerie)

Postup

1

Správně se má čokoláda rozpuštět ve vodní lázni, tedy v misce nad horkou vodou. Upřímně, v tomhle jsem tak trochu „lempl“ a čokoládu rozpouštím v pánvi na plotně. Stačí si jen dobře ohlídat teplotu (bohatě stačí první až druhý stupeň z devíti), stále míchat a čokoláda se krásně rozpustí, aniž by se připálila. Obdobně poslouží i mikrovlnná trouba.

2

Kakaovou hmotu a máslo si rozpusťte. Pečlivě vmíchejte med (lze samozřejmě úplně vynechat, nebo nahradit jiným sladidlem) a kokosový olej. Ten se do čokolády přidává z důvodu jiného, nižšího bodu tání. Kakaová hmota a máslo taje někde okolo 33 °C, oproti kokosovému oleji, který se rozpouští při přibližně 24 °C. Proto díky přidanému kokosovému oleji bude výsledná čokoláda lépe tát v ústech. Nesmí se ho ale dát moc, aby se čokoláda nerozpouštěla už v prstech.

3

Do vhodných formiček (nejlépe silikonových, ze kterých se čokoláda po ztuhnutí nejlépe vyloupne) vložte kousky kokosu, kešu ořechů a brusinek. Zalijte je rozpuštěnou čokoládou a dejte minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice. Pak už můžete slastně mlsat :-).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Skvostný grilovaný ananas, plněný vepřovým a opletený vykřupanou slaninou

Tofu směs s chilli omáčkou

Batátová musaka

Kokosové muffiny s rozinkami

Raw humrová pomazánka

Plněné bramborové knedlíky bez masa

Nadýchané řezy s tvarohovým krémem a kakaem

Francouzský citrónový koláč s rozmarýnem

Čokoládový dort s mascarpone

Cibulový koláč

Bezlepkové makové muffiny

Energetická ovesná kaše se skořicí plná vlákniny a bílkovin