fbpx

Domácí čerstvý sýr paneer s bylinkami

Vyzkoušejte recept na jemný domácí paneer s bylinkami a solí. Čerstvý sýr je skvělá pochoutka, užijete jej v pečení a k přípravě skvělých jednohubek. Nepotřebujete žádné speciální vybavení (snad kromě čistého plátýnka) a vše zvládnete v domácích podmínkách :).

  • Doba přípravy: 2 h 15 minut
  • Porce: 6
Recept na domácí sýr paneer s bylinkami

Ingredience

  • 8 hrnků plnotučného mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 3/4 hrnku bílého vinného octa
  • 1 lžíce + 1 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku bylinek dle chuti (např. oregáno, bazalka, petržel…)

Postup

1

Mléko a smetanu rozehřejte nad mírným ohněm ve větším rendlíku, dokud směs nedosáhne teploty 88 °C. Toto zabere přibližně 25 až 30 minut.

2

Poté přilijte ocet a lžičku a půl soli, zamíchejte a prohřívejte ještě 2 minuty.

3

Sundejte rendlík z plotny a nechte odpočívat, dokud směs nezačne tvořit hrudky a oddělovat syrovátku.

4

Velký cedník vyložte sýrovým plátýnkem a vložte nad velkou misku. Sýrovou směs vlijte do cedníku a oddělte hrudky od syrovátky. Dobře zbavte hrudky vody a poté je přemístěte do čisté mísy. Syrovátku vylijte nebo uschovejte na jiné vaření (výborná je například jako tekutý základ do domácího chleba).

5

Do sýrových hrudek vsypte bylinka a lžíci soli. Promíchejte a vysypte na sýrové plátýnko položené na talíři.

6

Z hrudek vytvarujte přibližný kruh a konce plátýnka nakonec svažte k sobě.

7

Položte na vršek druhý talíř a vložte celé do lednice minimálně na hodinu, ideálně přes noc.

8

Vybalte sýr z plátýnka, nakrájejte na malé kousky a podávejte.

Mohlo by vás zajímat: bazalka, bylinky, domácí recepty, petržel, pohoštění, slané recepty, smetana, Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Zdroj: www.epicurious.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře