Domácí čerstvý sýr paneer s bylinkami
Vyzkoušejte recept na jemný domácí paneer s bylinkami a solí. Čerstvý sýr je skvělá pochoutka, užijete jej v pečení a k přípravě skvělých jednohubek. Nepotřebujete žádné speciální vybavení (snad kromě čistého plátýnka) a vše zvládnete v domácích podmínkách :).
- Doba přípravy: 2 h 15 minut
- Porce: 6

Ingredience
- 8 hrnků plnotučného mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3/4 hrnku bílého vinného octa
- 1 lžíce + 1 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku bylinek dle chuti (např. oregáno, bazalka, petržel…)
Postup
Mléko a smetanu rozehřejte nad mírným ohněm ve větším rendlíku, dokud směs nedosáhne teploty 88 °C. Toto zabere přibližně 25 až 30 minut.
Poté přilijte ocet a lžičku a půl soli, zamíchejte a prohřívejte ještě 2 minuty.
Sundejte rendlík z plotny a nechte odpočívat, dokud směs nezačne tvořit hrudky a oddělovat syrovátku.
Velký cedník vyložte sýrovým plátýnkem a vložte nad velkou misku. Sýrovou směs vlijte do cedníku a oddělte hrudky od syrovátky. Dobře zbavte hrudky vody a poté je přemístěte do čisté mísy. Syrovátku vylijte nebo uschovejte na jiné vaření (výborná je například jako tekutý základ do domácího chleba).
Do sýrových hrudek vsypte bylinka a lžíci soli. Promíchejte a vysypte na sýrové plátýnko položené na talíři.
Z hrudek vytvarujte přibližný kruh a konce plátýnka nakonec svažte k sobě.
Položte na vršek druhý talíř a vložte celé do lednice minimálně na hodinu, ideálně přes noc.
Vybalte sýr z plátýnka, nakrájejte na malé kousky a podávejte.
Mohlo by vás zajímat:
bazalka bylinky domácí recepty petržel pohoštění slané recepty smetana
Zdroj: www.epicurious.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře