Mléko a smetanu rozehřejte nad mírným ohněm ve větším rendlíku, dokud směs nedosáhne teploty 88 °C. Toto zabere přibližně 25 až 30 minut.
Poté přilijte ocet a lžičku a půl soli, zamíchejte a prohřívejte ještě 2 minuty.
Sundejte rendlík z plotny a nechte odpočívat, dokud směs nezačne tvořit hrudky a oddělovat syrovátku.
Velký cedník vyložte sýrovým plátýnkem a vložte nad velkou misku. Sýrovou směs vlijte do cedníku a oddělte hrudky od syrovátky. Dobře zbavte hrudky vody a poté je přemístěte do čisté mísy. Syrovátku vylijte nebo uschovejte na jiné vaření (výborná je například jako tekutý základ do domácího chleba).
Do sýrových hrudek vsypte bylinka a lžíci soli. Promíchejte a vysypte na sýrové plátýnko položené na talíři.
Z hrudek vytvarujte přibližný kruh a konce plátýnka nakonec svažte k sobě.
Položte na vršek druhý talíř a vložte celé do lednice minimálně na hodinu, ideálně přes noc.
Vybalte sýr z plátýnka, nakrájejte na malé kousky a podávejte.