Jak upravit brokolici, aby si zachovala vitamíny i krásnou barvu

Sytě zelená, jemně křupavá a opravdu chutná – taková brokolice je ideální přílohou k masným pokrmům nebo jako součást salátů a zeleninových směsí. Využijte tento krátký a šetrný způsob přípravy a zachovejte v brokolici cenné vitamíny, minerály i příjemnou chuť.

Karel

Autor

5.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

TIPY

  • Voda z vaření brokolice se dá využít jako základ pro zeleninovou polévku.+
  • Pozor na zbytečně dlouhou přípravu. Pokud se brokolice dlouho tepelně zpracovává ztrácí křehkost, vitamíny (především vitamín C) a chuť se stává mdlou.

Ingredience

  • cca 450 g čerstvé brokolice
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

1

Rozdělte brokolici na jednotlivé růžičky, stonek rozkrájejte na kousky velikostí podobné růžičkám.

2

Vložte brokolici do většího hrnce, zalijte ji vodou tak, aby byla celá potopená, přidejte lžičku soli a přikryjte poklicí. Na velkém plameni přiveďte vodu rychle k varu, pak plamen stáhněte a nechte slabě probublávat 3 až 4 minuty.

3

Sceďte brokolici přes cedník a s mírným třesením se zbavte co nejvíce vody. Aby si brokolice po povaření zachovala co nejvíce zelené barvy, prolijte ji při scezení studenou (nejlépe ledovou) vodou.

4

Na velké pánvi nad středním plamenem rozehřejte olivový olej a na něm přibližně po jednu minutu osmahněte česnek.

5

Přidejte na pánev scezenou brokolici a za častého promíchání restujte přibližně pět minut, dokud nejsou růžičky brokolice křehké akorát k zakousnutí. Pokapejte citrónovou šťávou, osolte a opepřete a můžete servírovat.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tvarohový koláč s banánem a ovesnými vločkami

Čokoládové želé banánky

Celozrnné gnocchi dvou barev

Cuketové nudličky se sýrovou omáčkou a bylinkami

Ovesná kaše

Zamilovaná brownies s vanilkovým krémem

Quiche s křupavou batátovou krustou a sýrovo – špenátovou náplní

Cottago vaječné muffiny se spenatem

Jahodovo-ananasové mojito hotové do 15 minut

Kuřecí řízky s kokosovou strouhankou

Nejlepší marináda na maso

Svatomartinská husa, bramborový knedlík a jablkové zelí