Celozrnné jidáše

Modemalist

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 300 g celozrnné hladké mouky + na podsypání
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 ČL citronové kůry
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce + 1 vejce na pomazání

Postup

1

Do velké mísy nasypte mouku a vytvořte důlek, do kterého nalijte 150 ml vlažné smetany a droždí. Ze stran přidávejte trochu mouky a vytvořte husté těsto – důlek zachovejte a nesnažte se vmíchat co nejvíce mouky. Poté vršek zasypte trochou mouky a dejte kynout na 30 minut na teplé místo.

2

Po vykynutí přidejte máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Směs promíchejte a přidejte třtinový cukr, sůl, 50 ml smetany ke šlehání a rozšlehané vejce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto – dle potřeby přidejte trochu mouky, aby těsto nelepilo – já přidala dalších cca 50 g. Nelepivé těsto nechte znovu 1 hodinu odpočinout na teplém místě.

3

Poté rozdělte na 16 dílů (dle uvážení i na méně), z každého dílu vyválejte váleček a ten smotejte do různých tvarů. Takto připravené jidáše skládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.

4

Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem (pro zlatavější povrch potřete jen žloutkem) a poté pečte cca 20 minut (do zezlátnutí) při 170 °C.

5

Nejlepší jsou ještě čerstvé zalité pampeliškovým medem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Snadná a rychlá omeleta za špaget z italské kuchyně

Zapečená dýně hokaido plněná bulgurem

Lahodné řezy ve stylu tyčinek Snickers

Dýňový kompot

Makedonský sladký chléb kozinjak

Mrkvový dort s kešu krémem

Bulgurový koláč s rajčaty, mozzarelou, žampióny

Maliny v bezinkovém želé

Zapékané brambory se sýrem, smetanou a česnekem

Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší

Germknödel

Mexická quinoa z jedné pánve