Celozrnné jidáše

Ingredience na 10 porcí
- 300 g celozrnné hladké mouky + na podsypání
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 ČL citronové kůry
- 1 ČL vanilkového cukru
- 100 g třtinového cukru
- špetka soli
- 2 vejce + 1 vejce na pomazání
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Do velké mísy nasypte mouku a vytvořte důlek, do kterého nalijte 150 ml vlažné smetany a droždí. Ze stran přidávejte trochu mouky a vytvořte husté těsto – důlek zachovejte a nesnažte se vmíchat co nejvíce mouky. Poté vršek zasypte trochou mouky a dejte kynout na 30 minut na teplé místo.
Po vykynutí přidejte máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Směs promíchejte a přidejte třtinový cukr, sůl, 50 ml smetany ke šlehání a rozšlehané vejce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto – dle potřeby přidejte trochu mouky, aby těsto nelepilo – já přidala dalších cca 50 g. Nelepivé těsto nechte znovu 1 hodinu odpočinout na teplém místě.
Poté rozdělte na 16 dílů (dle uvážení i na méně), z každého dílu vyválejte váleček a ten smotejte do různých tvarů. Takto připravené jidáše skládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem (pro zlatavější povrch potřete jen žloutkem) a poté pečte cca 20 minut (do zezlátnutí) při 170 °C.
Nejlepší jsou ještě čerstvé zalité pampeliškovým medem.
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské