fbpx

Ingredience na 10 porcí

  • 300 g celozrnné hladké mouky + na podsypání
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 ČL citronové kůry
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce + 1 vejce na pomazání

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Do velké mísy nasypte mouku a vytvořte důlek, do kterého nalijte 150 ml vlažné smetany a droždí. Ze stran přidávejte trochu mouky a vytvořte husté těsto – důlek zachovejte a nesnažte se vmíchat co nejvíce mouky. Poté vršek zasypte trochou mouky a dejte kynout na 30 minut na teplé místo.

2

Po vykynutí přidejte máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Směs promíchejte a přidejte třtinový cukr, sůl, 50 ml smetany ke šlehání a rozšlehané vejce. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto – dle potřeby přidejte trochu mouky, aby těsto nelepilo – já přidala dalších cca 50 g. Nelepivé těsto nechte znovu 1 hodinu odpočinout na teplém místě.

3

Poté rozdělte na 16 dílů (dle uvážení i na méně), z každého dílu vyválejte váleček a ten smotejte do různých tvarů. Takto připravené jidáše skládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.

4

Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vejcem (pro zlatavější povrch potřete jen žloutkem) a poté pečte cca 20 minut (do zezlátnutí) při 170 °C.

5

Nejlepší jsou ještě čerstvé zalité pampeliškovým medem.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře