
na základ cheesecaku
na krém
na jahodové ganache
Ještě, než začneme se samotnou přípravou cheesecaku, je potřeba udělat pár kroků, bez kterých se neobejdeme.
Nejprve začneme s přípravou základu cheesecaku. Máslové sušenky nasekáme na jemno. Můžeme použít mixér, nebo utěrku a paličku.
Do takto nasekaných sušenek přidáme máslo, které má pokojovou teplotu, je tedy dostatečně měkké na to, aby společně se sušenkami vytvořilo (po zamíchání) jednotnou hmotu.
Poté, co se sušenky s máslem spojí v jednotnou hmotu, přeložíme ji do formy na cheesecake.
Nyní směs rozprostřeme na dno formy. Je potřeba hmotu co nejvíce utlačit, aby byl základ cheesecaku pevný a ve finálním stavu se nerozpadal. Poté, co máme hmotu rovnoměrně rozprostřenou a dostatečně utlačenou, dáme ji odpočívat do lednice a pustíme se do přípravy krému.
Do misky si dáme pár lžic jogurtu a smícháme s cukrem.
Připravíme si želatinu. Pokud pracujeme s práškovým ztužovadlem, výše uvedené množství smícháme s trochou vlažné vody a přimícháme do směsi cukru a jogurtu. Pokud pracujeme s želatinovými listy, potřebné množství zalijeme studenou vodou, necháme změknout cca 15 minut. Poté, co je želatina dostatečně hydratovaná, přidáme do jogurtové směsi. Jogurtovou směr mícháme do té doby, dokud není želatina zcela rozpuštěná.
Vyšleháme si smetanu, do které opatrně přimícháme jogurt s želatinou a zbylý jogurt. Mícháme jemnými pohyby zdola nahoru.
Umíchaný krém nalijeme na připravený základ. Pomocí stěrky vytvoříme hladký povrch. Pokud máme hotovo, dáme do lednice, aby krém začal tuhnout.
Nyní nastal čas, kdy začneme s přípravou poslední vrstvy, ganache. Opláchneme a osušíme jahody. Ty následně společně s cukrem rozmixujeme.
Vzniklé jahodové pyré smícháme s želatinou,lehce zahřejeme a rozpustíme v něm zbytek želatiny (možná bude potřeba přidat 1-2 lžíce vody).
Nakonec pyré naneseme na již zatuhlou vrstvu smetany. Opět pomocí stěrky vytvoříme hladký povrch. Pokud máme vše hotovo, dáme vzniklý cheesecake do lednice minimálně na 3 hodiny, aby ztuhl. Já osobně doporučuji nechat ho v lednici přes noc, budete tak mít jistotu, že se Vám při servírování nerozpadne. Při servírování můžete dozdobit čerstvými jahodami.