Čokoládový cake s jahodovou šlehačkou
Přemýšlela jsem, co upéct dětem k svátku. Nakonec zvítězila kombinace čokolády a jahod, tím prostě nemůžete nic zkazit. Navíc je koláč tak jednoduchý, že jej zvládne snad každý. Má jen jednu nevýhodu - rychle zmizne.

Ingredience na 8 porcí
Těsto:
- 3 vejce
- 60 g cukru moučka
- 1,5 lžíce oleje
- 1,5 vrchovaté lžíce kakaa + dosypat do 60 g polohrubou moukou
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
Jahodová šlehačka:
- 150 g smetany ke šlehání
- 80 g jahod
- lžíce cukru
Na ozdobu:
- jahody
- hobliny čokolády
- něco dětem pro radost
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Vejce (pokojové teploty) s cukrem šlehejte asi 5 minut do pěny. Na menší otáčky na závěr přišlehejte i olej. V jiné misce smíchejte kakao s polohrubou moukou a práškem do pečiva. Tuto sypkou směs pak opatrně vařečkou vmíchejte do pěny.

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Koláč není moc vysoký, takže okraje pak snadno obříznete. Použila jsem formu s průměrem 25 cm. Těsto rovnoměrně rozetřete a nechejte péct asi 20 minut.

Po upečení nechejte korpus vychladnout, opatrně obřízněte okraje, vyjměte z formy, otočte dnem vzhůru a sloupněte papír.

Jahody dejte do mixéru a společně s cukrem rozmixujte. V jiné nádobě vyšlehejte smetanu do polotuha, poté přilijte jahodový mix a došlehejte dotuha.

Jahodovou šlehačku naneste lžící na obrácený koláč a rozetřete. Poté nechejte vychladit v lednici.

Před podáváním dozdobte jahodami a čokohoblinami.

A pokud chcete potěšit i děti, přidejte jim na jejich porci ozdůbku dle jejich gusta - u nás vítězí zvířátka.

Mohlo by vás zajímat:
Dezerty