fbpx

Cuketová polévka s bazalkou a sýrem

Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.

Cuketová polévka s bazalkou a sýrem

Ingredience na 4 porce

  • 1 kg menších cuket
  • 200 ml smetany na vaření 12 % (1 kelímek)
  • 50 g sýra parmezánového typu
  • 15 g česneku (4 středně velké stroužky)
  • l hrst čerstvé bazalky
  • 1 velká hrst petrželky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
  • 1 kávová lžička soli
  • na špičku lžičky pepře
  • 800 ml horké vody

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Cukety pokrájíte na menší kostky (cca 2 x 2 cm, ale nemusíte být nijak extra pečliví, v závěru se bude vše mixovat), trochu posekáte bazalku a česnek, aby pustily aroma a vše vložíte do hrnce s rozehřátým olejem a restujete cca 10 minut. Nezapomeňte míchat.

2

Následně k cuketě přilijete horkou vodu, přidáte sypký bujon, osolíte, opepříte.
Vaříte 10 minut a pak odstavíte z ohně.

3

Pak přilijete smetanu, přidáte petrželku a vše dohladka rozmixujete.

4

Na závěr vmícháte do horké polévky najemno nastrouhaný sýr – osvědčil se mi Grana Padano, který svou výraznou plnou chutí polévku krásně doladí.

5

Polévku podávám teplou – většinou posypanou česnekovými krutony.
Za horkých letních dní je však moc dobrá i studená.

Poznámka

Polévku podávám teplou – většinou posypanoučesnekovými krutony. Za horkých letních dní je však moc dobrá i studená.

Mohlo by vás zajímat:
Cuketa Polévky

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře