Cuketová polévka s bazalkou a sýrem
Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.

Ingredience na 4 porce
- 1 kg menších cuket
- 200 ml smetany na vaření 12 % (1 kelímek)
- 50 g sýra parmezánového typu
- 15 g česneku (4 středně velké stroužky)
- l hrst čerstvé bazalky
- 1 velká hrst petrželky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 rovná polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
- 1 kávová lžička soli
- na špičku lžičky pepře
- 800 ml horké vody
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Cukety pokrájíte na menší kostky (cca 2 x 2 cm, ale nemusíte být nijak extra pečliví, v závěru se bude vše mixovat), trochu posekáte bazalku a česnek, aby pustily aroma a vše vložíte do hrnce s rozehřátým olejem a restujete cca 10 minut. Nezapomeňte míchat.
Následně k cuketě přilijete horkou vodu, přidáte sypký bujon, osolíte, opepříte.
Vaříte 10 minut a pak odstavíte z ohně.
Pak přilijete smetanu, přidáte petrželku a vše dohladka rozmixujete.
Na závěr vmícháte do horké polévky najemno nastrouhaný sýr – osvědčil se mi Grana Padano, který svou výraznou plnou chutí polévku krásně doladí.
Polévku podávám teplou – většinou posypanou česnekovými krutony.
Za horkých letních dní je však moc dobrá i studená.
Poznámka
Polévku podávám teplou – většinou posypanoučesnekovými krutony. Za horkých letních dní je však moc dobrá i studená.