Cibuli nakrájíme na velké kusy a zlehka osmažíme na pánvi na minimálním množství řepkového oleje. Když cibulka zlátne, přidáme česnek, který jsme překrojili na půl a vyndali z něj klíček. Vyndání klíčku je obzvlášť důležité pro ty, kteří mají s trávením česneku problémy, pokud je klíček navíc velký a zelený, měli bychom ho vyndat vždy. Česnek opražíme jen krátce z každé strany.
Do mixéru dáme slitou cizrnu z plechovky (nebo ekvivalentní množství uvařené cizrny). Přidáme lžíci sezamové pasty tahini, lžičku kurkumy, lžičku soli, 1/2 lžičky římského kmínu, kari, pepř a chilli dle chuti. Přisypeme česnek a cibuli z pánve. Zakápneme olivovým olejem a rozmixujeme. V případě potřeby můžeme přidat 1–2 lžíce vody.
Podáváme namazané na pečivu nebo v mističce zakápnuté olejem, do které si každý může pečivo namáčet.
Hummus můžete udělat na tisíce způsobů – nemáte chuť na kari hummus, přidejte místo kari a kurkumy čerstvé bylinky, např. bazalku – vykouzlíte jemný bylinkový krém. Nebo přidejte sušená rajčata a hodně sladké červené papriky a chilli.