Čokoládové cupcakes plněné slaným karamelem

Na první pohled není karamel vidět, ale o to víc, budete překvapeni, až se do dortíku zakousnete. Skvěle ladí s vláčným čokoládovým dortíkem a pařížským krémem na povrchu.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na 12-14 ks cupcakes budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 56 g hořké čokolády (min. 60%)
  • 42 g kakaa
  • 106 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 100 g krupicového cukru
  • 55 g třtinového cukru
  • 120 ml mléka, pokojové teploty
  • Slaný karamel:
  • 50 g cukru krupice
  • 22 g másla
  • 30 ml smetany ke šlehání 33%
  • cca 1/4 lžičky mořské soli
  • + cca 2 lžíce mascarpone k našlehání
  • Čokoládový krém (základ připravit den předem):
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 130 g hořké čokolády 55-60%
  • 120 g mascarpone

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.

2

V menší misce smíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve vetší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků.

3

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, dokud nejsou pečené (ověřte špejlí).
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

4

Slaný karamel: Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.

5

Z hotového karamelu odeberte asi tři lžíce a smíchejte s mascarpone. Podle chuti si můžete poměr upravit. Připravenou směsí naplňte dortíky, do kterých si udělejte malé otvory. Já na to používám "děrovač" od Tescomy, kterým dortíky hezky vykrojíte.

6

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Pomocí tyčového mixéru promixujte do hladka. Dejte vychladit do lednice min. na 12 hodin, ideálně přes noc.

7

Až budete chtít cupcakes zdobit, přidejte k vychlazenému základu mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji šlehat opatrně a na nižší otáčky.
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fazolová kyselica

Nepečený dort s vanilkovým krémem, banány a arašídovým máslem

Cheesecake s čokoládovou polevou pro milovníky karamelu

Batátovo cuketová polévka s oregánem

Sójové “výpečky“

Krémová polévka z kořenové zeleniny, která zahřeje a zasytí

Originálně zapečený toustový chléb hotový za pár minut

Lahodná polévka z pečené mrkve

Bezlepkový makový koláč s citrónovým krémem

Vánoční cukroví bez cukru :) – kokosky slazené stévií

Dýňový cheesecake s karamelizovanými kousky hrušek

Video: Fitness chřestový quiche z květákového těsta a bez mouky