Karamelovo-čokoládové cupcakes

Po pečení medovníku mi zbyla polovina karamelového salka. Kam s ním, zněla otázka. A tak vznikly tyto báječné cupcakes.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto:

  • 200 ml smetany 33%
  • 40 g kakaa (nebo kakaového nápoje od fy Čokoládovny Troubelice)
  • 3 vejce
  • 110 g medu
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 6 g prášku do pečiva
  • karamelové salko

Krém:

  • 200 g mascarpone
  • 1/4 plechovky karamelového salka

Karamelové střepy:

  • 2–3 lříce krupicového cukru

Na ozdobu:

  • kousky čokolády (já použila rozlámané tyčinky Kinder)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní kakao. V jiné míse chvíli šlehejte celá vejce s medem a špetkou soli. Poté přimíchejte smetanovou hmotu a přišlehejte prosátou mouku a prášek do pečiva.

2

Do muffinových košíčků naskládejte papírové košíčky a do každého dejte lžící část těsta. Na něj navrstvěte půl čajové lžičky karamelového salka. Pečte cca 25 minut, poté vytáhněte, nechejte chvíli odpočinout a vyjměte z formiček. Nechejte vychládnout na mřížce.

3

Mezitím si udělejte karamelové střepy. Do rendlíčku s vyšším dnem dejte cukr a za stálého míchání nechejte rozpustit do světlého karamelu. Pozor, karamel je velice horký, neochutnávejte. Tuto hmotu nalijte na připravený pečicí papír a vařečkou roztřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a ztuhnout. Poté jej sloupněte z papíru a opatrně rozlámejte na jednotlivé střepy. Střepy nedávejte na sebe, jinak se slepí.

4

Vyšlehejte karamelový krém. Do šlehací nádoby dejte salko a mascarpone a chvíli prošlehejte. Nálámejte čokoládu a můžete zdobit.
Na každý kousek nastříkejte ozdobnou špičkou čepičku krému, do ní zapíchněte karamelový střep a kousek čokolády. Před podáváním můžete nechat chvíli vychladit. Dobrou chuť.

5

A toto je část, kterou jsem nesla do práce na oslavu. Samozřejmě z vyšší dávky těsta.

6

Na řezu...

Poznámka

Karamelové střepy zapíchněte jen do té části cupcakes, kolik jich budete servírovat. Karamel má tendenci se po delší době v krému rozpustit, takže přes noc by vám určitě ozdoba nevydržela. Já jsem dezerty nesla „ve velkém“ do práce na oslavu, takže jsem střepy aranžovala až ráno.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zapékané cuketové palačinky se šunkou, klobásou a sýrem

Štrůdl z tvarohového těsta

Kuřecí prsa s bramborovo-celerovým pyré

Snadný cuketový perník s povidly do 30 minut

Čokoládové cupcakes plněné slaným karamelem

Video: Super rychlý flank steak na asijský způsob

Mleté maso zapečené s bramborovou kaší

Kokosový dort s melasovým krémem a rybízem

Fazolová polévka

Jednoduché špagety s rajčátky a tofu

Perníčkové šušenky

Banánová zmrzlina