Karamelovo-čokoládové cupcakes
Po pečení medovníku mi zbyla polovina karamelového salka. Kam s ním, zněla otázka. A tak vznikly tyto báječné cupcakes.

Ingredience na 10 porcí
Těsto:
- 200 ml smetany 33%
- 40 g kakaa (nebo kakaového nápoje od fy Čokoládovny Troubelice)
- 3 vejce
- 110 g medu
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 6 g prášku do pečiva
- karamelové salko
Krém:
- 200 g mascarpone
- 1/4 plechovky karamelového salka
Karamelové střepy:
- 2–3 lříce krupicového cukru
Na ozdobu:
- kousky čokolády (já použila rozlámané tyčinky Kinder)
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyšlehejte smetanu a vmíchejte do ní kakao. V jiné míse chvíli šlehejte celá vejce s medem a špetkou soli. Poté přimíchejte smetanovou hmotu a přišlehejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
Do muffinových košíčků naskládejte papírové košíčky a do každého dejte lžící část těsta. Na něj navrstvěte půl čajové lžičky karamelového salka. Pečte cca 25 minut, poté vytáhněte, nechejte chvíli odpočinout a vyjměte z formiček. Nechejte vychládnout na mřížce.
Mezitím si udělejte karamelové střepy. Do rendlíčku s vyšším dnem dejte cukr a za stálého míchání nechejte rozpustit do světlého karamelu. Pozor, karamel je velice horký, neochutnávejte. Tuto hmotu nalijte na připravený pečicí papír a vařečkou roztřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a ztuhnout. Poté jej sloupněte z papíru a opatrně rozlámejte na jednotlivé střepy. Střepy nedávejte na sebe, jinak se slepí.

Vyšlehejte karamelový krém. Do šlehací nádoby dejte salko a mascarpone a chvíli prošlehejte. Nálámejte čokoládu a můžete zdobit.
Na každý kousek nastříkejte ozdobnou špičkou čepičku krému, do ní zapíchněte karamelový střep a kousek čokolády. Před podáváním můžete nechat chvíli vychladit. Dobrou chuť.

A toto je část, kterou jsem nesla do práce na oslavu. Samozřejmě z vyšší dávky těsta.

Na řezu...

Poznámka
Karamelové střepy zapíchněte jen do té části cupcakes, kolik jich budete servírovat. Karamel má tendenci se po delší době v krému rozpustit, takže přes noc by vám určitě ozdoba nevydržela. Já jsem dezerty nesla "ve velkém" do práce na oslavu, takže jsem střepy aranžovala až ráno.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře