Čokoládová jáhlová kaše

Jáhlová kaše je skvělá a vždycky jiná - proto si jí dělám nejčastěji. A věděli jste, že místo místo klasických jáhel, které je nutno spařovat a vařit, můžete také použít jáhlové vločky a ušetřit si tak spoustu času?

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 100 g jáhel
  • 200 ml vody
  • 200 ml rostlinného mléka (zkuste domácí lískooříškovémandlovéextra sladké mandlové nebo levnější kokosové)
  • 2 zralé banány
  • 2 velké čtverečky čokolády (asi 25 g)
  • 2 lžíce mletého lněnéh semínka (zvýšení nutričních hodnot, možno vynechat)

Věci na dozdobenídle chuti např. ořechy (vlašské, lískové, para), chia semínka, konopná semínka, čerstvé ovoce (jahody, jabka, hrušky), mražené ovoce (brusinky, borůvky), arašídové máslo, kokosové máslo apod.

Postup

1

Jáhly propláchneme vodou a potom spaříme vroucí vodou - v té vodě je necháme stát asi pět minut, poté zcedíme a znova spaříme, já spařuji celkem třikrát, jáhly se tak zbaví hořkosti. Poté Jáhly přendáme do menšího hrnce, zalijeme vodou (asi 200 ml - kousek nad jáhly) se špetkou soli a pod pokličkou vaříme do změknutí jáhel a vyvaření vody (tj. asi 15 minut). Dále jáhly zalijeme rostlinným mlékem a zase necháme chvíli provařit. Poté odstavíme z plamene a přidáme mleté lněné semínko, rozmačkané zralé banány (na oslazení) a necháme v kaši rozpustit čokoládu. Kaše je hotová.

2

Pokud děláte kaši z vloček, nemusíte pařit ani vařit ve vodě, stačí zalít mlékem (používám na porci asi 30 - 40 g vloček a 100 ml rostlinného mléka - vločky by měly v mléce plavat), na pánvi zahřejete a necháte chvíli probublat, kaše je hotová do 5 minut, v případě potřeby přidáte mléko. Pokud chcete opravdu ušetřit čas, kaši uděláte i v mikrovlnné troubě, prostě zalijete vločky mlékem a dáte na 2 minuty na střední stupeň, potom promícháte, zkusíte, zda jsou vločky měkké a případně ještě dáte na minutku. Potom už do kaše přidáte lněné semínko, banán a čokoládu a rozmícháte. Výhodou je i to, že neušpiníte tolik nádobí.

3

Kaši dozdobíte dle chutí, já třeba miluji brusinky nebo borůvky z mrazáku. Skvělé je také arašídové nebo kokosové máslo (na fotografii).

Poznámka

Věděli jste, že jáhly obsahují spoustu minerálních látek např. draslík, hořčík, fosfor, měď, želeno nebo zinek. Také v nich najdete spoustu vlákniny a vitamíny skupiny B.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Lívance z podmáslí

Letní ananasový salát s jablky a konopným semínkem

Pappardelle se smetanovou omáčkou z gorgonzoly

domaci bezovy sirup

Domácí bezový sirup

Video: Fitness špenátové palačinky plněné cizrnou, jablkem a tahini

Domácí hranolky

Vláčný snídaňový chlebíček s jablky a skořicí

Trhanec se sušenými švestkami a mákem

Nepeceny jablkovy dortik

Video: Pravý ukrajinský boršč s hovězím masem

Křupavý losos s tatarskou omáčkou

Chléb hotový za 90 minut a tak snadný, že se nemůže nepovést