Na cca 24 ks sušenek budete potřebovat:
(hrnek o objemu 240 ml)
Zapněte troubu na 170 - 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, mleté mandle, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Nechte stranou.
Společně vyšlehejte změklé máslo, burákové máslo, třtinový cukr a med. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt a společně prošlehejte do krémové konzistence. Přisypte směs mouky a vloček a na nízké otáčky prošlehejte. Nakonec stěrkou nebo vařečkou vmíchejte vlašské ořechy nasekané na větší kusy, semínka a sušené ovoce. Já jsem použila sušené švestky nakrájené na menší kousky, ale chutnat skvěle budou třeba i datle nebo fíky. Obecně nemám moc dobré zkušenosti s rozinkami, mají tendenci se spálit.
Pomocí dvou lžiček klaďte na plech malé hromádky v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože se při pečení trochu "rozjedou". Můžete je zmáčknout do placičky, ale jen lehce, aby nebyly moc tenké. Placičky můžete tvarovat i rukama.
Dejte péct asi na 10 minut, než jsou sušenky dozlatova upečené. Doporučuji troubu pečlivě hlídat, protože sušenky se pořád tváří jakoby nic a najednou jsou hotové :o) Nechte pár minut vychladnout na plechu a pak opatrně přendejte na chladicí mřížku nebo na talíř.
V uzavřené krabici vydrží stejně dobré i několik dní. Jsou skvělé na malou svačinku nebo společně s jogurtem a kouskem ovoce k snídani. Díky ovesným vločkám a ořechům jsou poměrně syté.