Ovesné sušenky s ořechy a semínky

Tohle složení je moc povedené, sušenky jsou krásně křupavé, přesto ale uvnitř měkké. Když do nich kousnete, jsou takové pružné, lehce ..... žvýkavé?!

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na cca 24 ks sušenek budete potřebovat:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 55 g změklého másla
  • 65 g burákového másla
  • 1/3 – 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů (celé neloupané mandle)
  • 1/3 hrnku slunečnicových semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1/2 hrnku sušených švestek (datle, meruňky, brusinky …)

(hrnek o objemu 240 ml)

Postup

1

Zapněte troubu na 170 - 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, mleté mandle, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Nechte stranou.

2

Společně vyšlehejte změklé máslo, burákové máslo, třtinový cukr a med. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt a společně prošlehejte do krémové konzistence. Přisypte směs mouky a vloček a na nízké otáčky prošlehejte. Nakonec stěrkou nebo vařečkou vmíchejte vlašské ořechy nasekané na větší kusy, semínka a sušené ovoce. Já jsem použila sušené švestky nakrájené na menší kousky, ale chutnat skvěle budou třeba i datle nebo fíky. Obecně nemám moc dobré zkušenosti s rozinkami, mají tendenci se spálit.

3

Pomocí dvou lžiček klaďte na plech malé hromádky v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože se při pečení trochu "rozjedou". Můžete je zmáčknout do placičky, ale jen lehce, aby nebyly moc tenké. Placičky můžete tvarovat i rukama.

4

Dejte péct asi na 10 minut, než jsou sušenky dozlatova upečené. Doporučuji troubu pečlivě hlídat, protože sušenky se pořád tváří jakoby nic a najednou jsou hotové :o) Nechte pár minut vychladnout na plechu a pak opatrně přendejte na chladicí mřížku nebo na talíř.

Poznámka

V uzavřené krabici vydrží stejně dobré i několik dní. Jsou skvělé na malou svačinku nebo společně s jogurtem a kouskem ovoce k snídani. Díky ovesným vločkám a ořechům jsou poměrně syté.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Domácí dýňové máslo bez tuku

Makové sušenky z ovesných vloček a hrozinek

Bulgurový salát s okurkou, paprikou, cizrnou, bylinkami

Bezlepkové tvarohové knedlíky s jahodami a mátou

Kaše z červené čočky

Chléb bez lepku a laktózy

Pečená brambora

Recept na hříšně dobré Snickers minicheesecaky

Jahodová panna cotta

Burákové máslo bez éček a za pět minut

Banánové sušenky s arašídovým máslem

Domáci valašský frgál