Ovesné sušenky s ořechy a semínky
Tohle složení je moc povedené, sušenky jsou krásně křupavé, přesto ale uvnitř měkké. Když do nich kousnete, jsou takové pružné, lehce ..... žvýkavé?!

Ingredience na 10 porcí
Na cca 24 ks sušenek budete potřebovat:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 1/2 hrnku mletých mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 55 g změklého másla
- 65 g burákového másla
- 1/3 – 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku vlašských ořechů (celé neloupané mandle)
- 1/3 hrnku slunečnicových semínek
- 2 lžíce lněných semínek
- 1/2 hrnku sušených švestek (datle, meruňky, brusinky …)
(hrnek o objemu 240 ml)
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Zapněte troubu na 170 - 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, mleté mandle, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Nechte stranou.
Společně vyšlehejte změklé máslo, burákové máslo, třtinový cukr a med. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt a společně prošlehejte do krémové konzistence. Přisypte směs mouky a vloček a na nízké otáčky prošlehejte. Nakonec stěrkou nebo vařečkou vmíchejte vlašské ořechy nasekané na větší kusy, semínka a sušené ovoce. Já jsem použila sušené švestky nakrájené na menší kousky, ale chutnat skvěle budou třeba i datle nebo fíky. Obecně nemám moc dobré zkušenosti s rozinkami, mají tendenci se spálit.

Pomocí dvou lžiček klaďte na plech malé hromádky v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože se při pečení trochu "rozjedou". Můžete je zmáčknout do placičky, ale jen lehce, aby nebyly moc tenké. Placičky můžete tvarovat i rukama.
Dejte péct asi na 10 minut, než jsou sušenky dozlatova upečené. Doporučuji troubu pečlivě hlídat, protože sušenky se pořád tváří jakoby nic a najednou jsou hotové :o) Nechte pár minut vychladnout na plechu a pak opatrně přendejte na chladicí mřížku nebo na talíř.

Poznámka
V uzavřené krabici vydrží stejně dobré i několik dní. Jsou skvělé na malou svačinku nebo společně s jogurtem a kouskem ovoce k snídani. Díky ovesným vločkám a ořechům jsou poměrně syté.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře