Phở bò tái (pho bo tai)

Určitě už jste minimálně slyšeli o vynikající voňavé polévce z vietnamské kuchyně, která si získává stále více příznivců, někteří jsou na ní prý dokonce závislí :-) Už jste ji i ochutnali? Já ano, u nás v Plzni je skvělé vietnamské bistro, kde si můžete dopřát spoustu originálních vietnamských pokrmů. A to bych nebyla já, abych to samozřejmě nevyzkoušela uvařit doma. Phở bò tái je jeden z druhů této polévky, který se podává s velmi najemno nakrájenými plátky syrového hovězího masa, většinou falešné svíčkové, které se po zalití vroucím vývarem v polévce krásně " uvaří " a je šťavnaté. Další variantou je polévka s již vařeným hovězím masem phở bò chín a nebo slepičí s masem vařeným Phở gà. Všechny jsou skvělé, syté, voňavé a úplně nejlepší na chladné dny a večery :-) Takže určitě si předvařte velký kotel vývaru, který můžete zamrazit a pak si polévku dopřát kdykoliv ...

V kuchyni vždy otevřeno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500g hovězí oháňky nebo zadního hovězího
  • 4 větší morkové kosti
  • koření: 4 celé badyány, 3 kardamomy, svitek skořice ( s tou opatrně,stačí tak 4cm podle průměru svitku )
  • 1 velká cibule
  • 80g čerstvého zázvoru
  • 1 chilli papričku
  • 2PL soli

Dále pak podle počtu porcí:

  • falešná svíčková
  • širší rýžové nudle namočené ve studené vodě
  • čerstvé mungo výhonky
  • jarní cibulky
  • čerstvý koriandr a vietnamskou ( thajskou ) bazalku… nedávejte tu klasickou, to radši žádnou
  • k dochucení do mističky rybí omáčku, limetku a chilli papričku nebo drcené chilli

Postup

1

Nejprve k vývaru, ten je samozřejmě nejdůležitější na celé polévce. Každý ví, že čím déle se vývar připravuje, tím je lepší. Takže nespěchat, kdo má pomalý hrnec má vyhráno a ostatní ho nechají probublávat 8 hodin nebo celou noc na velmi mírném ohni.
Maso a kosti omyjte studenou vodou a vložte do velkého hrnce. Nechte povařit, vodu s pěnou slijte, omyjte maso, kosti i hrnec a znovu přiveďte k varu a plamen stáhněte, aby voda jen probublávala. Případné nečistoty z povrchu opět seberte nebo proces s omytím ještě zopakujte. .

2

Oloupanou cibuli rozřízněte napůl, řeznou plouchou dejte na suchou pánev, přihoďte všechno celé koření a podélně rozpůlený, paličkou trochu naklepaný zázvor také. Opékejte pozvolna, až cibule i zázvor chytnou barvu a koření se krásně rozvoní. Všechno přidejte do vývaru spolu se solí

3

Když už je vývar hotový, přecedíme jej nejlépe přes plátýnko, maso použijeme buď do Phở bò chín nebo ho využijeme jinak. Pro servírování Phở bò tái vývar udržujeme v mírném varu.

4

Nudle vyjmeme ze studené vody a na max. půl minutky je necháme v sítku povařit ve vroucí vodě. Necháme okapat a dáme do misky. Na ně na velmi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso, zasypeme spoustou na jemná kolečka nakrájené jarní cibulky, mungo výhonků a koriandru. A zalijeme vroucím vývarem. Vývar lijte od okraje, nikoliv shora, bylinky by vám ihned zavadly. Každý u stolu si pak dochutí podle sebe rybí omáčkou, limetkovou ( citronovou šťávou ) a chilli.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Hořčično-kukuřičné řízečky

„Obrácený“ švestkový koláč s kardamomem a skořicí

Domácí dubajská čokoláda

Domácí med z pampeliškových květů vhodný i pro vegany

Toskánský piniový koláč

Kořeněné krůtí maso se šafránovým kuskusem se zeleninou

Celozrnný hrnkový knedlík ze špaldové mouky

Dýňový koláč

Kaše z červené čočky

Domácí jablečno-šípkový čaj s vůní skořice

Mexický bulgur s avokádem

Salát z cantalupe, avokáda a koriandru