
Předehřejte torubu na 190 °C. Koláčovou formu lehce vymažte olejem. V mixéru nebo food procesoru rozmělněte jahody a dejte bokem.
Smíchejte nadrcené sušenky, 1/4 hrnku cukru a rozpuštěné máslo. Vzniklou směs natlačte na dno koláčové formy. Pečte 8 až 10 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
V míse rozšlehejte krémový sýr, citronovou kůru a zbývající 3/4 hrnku cukru. Vmíchejte jahodové pyré. Přidejte šlehačku a vše dohladka promíchejte. Vzniklou směs nalijte na upečenou krustu, zarovnejte, zakryjte potravinovou fólií a dejte aspoň na 4 hodiny do mrazáku.
Přibližně půl hodiny před servírováním vyndejte cheesecake z mrazáku a nechte jej lehce povolit. Jakmile budete servírovat, pomocí nože namočeného v horké vodě nakrájejte na díly a ozdobte čokoládovým toppingem.