fbpx

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Alespoň pro mě :). A v případě, že jste taky závislák na risottu jako já, to platí dvojnásob :) Vývar z kostky je sice rychlý, ale když si ho uděláte doma, je to jako nebe a dudy. Hotový vývar vám vydrží v lednici i několik dní nebo ho můžete zamrazit, ať celý nebo nadávkovat třeba do formiček na led. Do vývaru můžete dát takřka jakoukoliv zeleninu, také dávám co mám zrovna doma, ale tenhle recept je top :).

Zeleninový vývar

Ingredience na 10 porcí

  • 2 litry vody
  • 5 mrkví
  • 2 petržele
  • čtvrt celeru
  • 1 velkou cibuli
  • 2 větší rajčata
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvé nebo sušené bylinky (já dávám petrželku, celerovou nať a libeček)
  • v sezóně chřestu přidávám i slupky z chřestu.

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Rajčata nechte celá, cibuli a česnek také. Cibuli klidně dejte i se slupkou, ale důkladně očištěnou. Mrkev, celer a petržel důkladně omyjte a nakrájejte na větší kousky. Celer loupu, mrkev a petržel ne, vývar je pak silnější a tmavší.

2

Vše dejte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte cca 1,5 hodiny.

3

Pak přeceďte a vychladlý buď uskladněte do lednice či mrazáku nebo rovnou použijte k přípravě dalšího jídla.

Mohlo by vás zajímat:
Polévky

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře