Zdravé dýňové rizoto
Ochutnejte zdravé dýňové rizoto, které patří mezi naše oblíbené sezónní dobroty.

Ingredience na 4 porce
1 střední dýně
500 g rýže na rizoto
2 cibule
2 stroužky česneku
1,5 l zeleninového vývaru – 2 kostky/lžíce sypkého
½ sójové smetany
olej
sůl, pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 90 min
Dýni rozpůlíme, vydlabeme, nakrájíme na kostičky cca 3cm a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 190 stupňů asi 1 hodinu.
Po 30 minutách přendáme polovinu do misky a uděláme z ní pyré tyčovým mixérem.
Připravíme si 2 cibule a 2 stroužky česneku. Očistíme, oloupeme a nakrájíme je na malinké kostičky.
Na pánvi si rozehřejeme trochu slunečnicového nebo olivového oleje, přidáme kostičky cibule a česneku a lehce opečeme.
Poté přidáme rýži, ideálně rýži na rizoto např. Arborio. Promícháme a necháme rýži minutku opražit.
Začneme pomalu přilévat zeleninový vývar. Vždy přilejeme trochu, promícháme a až se rizoto začne připékat, opět přilejeme trochu vývaru. Toto opakujeme dokud rýže nezměkne (asi 20-25 minut).
Přidáme dýňové pyré a pořádně vše promícháme. Můžeme přidat i jednu sklenici bílého vína.
Přidáme na pánev i zbytek dýňových kostiček z plechu. Necháme si pouze pár na ozdobení. Nyní rizoto zjemníme 100 ml smetany. Můžeme použít klasickou nebo rostlinnou.
Plotýnku vypneme a necháme rizoto už jen dobublat. Lehce osolíme, opepříme a finálně zamícháme.
Hotové rizoto na talíři ozdobíme zbytkem dýňových kostiček a můžeme přidat trošku čerstvé petrželky.
Mohlo by vás zajímat:
dýně dýňové rizoto rizoto Bez oříšků Dýně Halloween Hlavní jídla Podzim Vegetariánské
Hodnocení a komentáře
runolfsdottir 20. 9. 2023
I’m not a person who likes to eat pumpkin, but I learned that it’s quite good for people with diabetes or heart-related diseases so I started eating it. Besides, I play duck life to relax.
Odpovědět
visiblelook 14. 9. 2023
When the risotto starts to brown, we add a little more stock and give it a good stir. I will keep doing this till the rice is done. blob opera
Odpovědět
Yukisoa 12. 9. 2023
The veggie broth is added gradually. When the risotto begins to bake, we add a bit more stock and stir well. Until the rice is cooked, we will repeat this process. run 3
Odpovědět