fbpx

Dýňové risotto se šalvějí

Když je sezóna čerstvých dýní, je třeba toho náležitě využít. Vyzkoušejte třeba tohle výborné risotto, které můžete dát i jako přílohu k masu, ale i jako samostatné vegetariánské jídlo je skvělé.

Dýňové risotto se šalvějí

Ingredience na 2 porce

  • 1 hrnek (cca 250 g) rýže Arborio nebo Carnaroli
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 300 g dýňového pyré, případně vařené dýně na kostičky
  • 1 jarní cibulku nebo šalotku a nebo pórek
  • 50 ml suchého bílého vína (pokud nemáte, nevadí)
  • 2 lžíce másla (jednu ihned a jednu na dokončení)
  • hrst parmazánu – cca 30 g (ideálně čerstvě nastrouhaný)

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Omytou dýni nakrájejte na větší kousky a dejte péct nebo vařit. Do risotta pak můžete dát jen nakrájené kostičky dýně a nebo ji, jako já, rozmixovat na pyré.

2

Cibulku nakrájejte na jemno a orestujte na másle. Přisypte hrnek nepropláchnuté rýže (já používám Arborio) a cca minutku restujte. Přilijte víno a nechte jej odpařit, poté přilévejte vývar. Uvedené množství vývaru berte spíše orientačně, závisí to na nasáklivosti rýže. Dávejte ho postupně, vždy jednu sběračku, by rýže byla zcela ponořena a nechte vsáknout a pak další. Rýži stále míchejte.

3

Když už je rýže skoro hotová, přidejte dýňové pyré a šalvěj. Rýže by měla být uvařena na skus, jako těstoviny, dejte si tedy pozor, ať ji nepřevaříte a kontrolujte. Hotové risotto stáhněte z plotýnky a zamíchejte do něj nastrouhaný parmazán a lžíci másla. Ihned podávejte.

4

Více o risottu nebo účincích dýní jsem psala na blogu

Mohlo by vás zajímat:
Dýně Těstoviny

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře