fbpx

Zázvorový základ na domácí limonády i do čaje

Ozdravný sirup, který přemůže neduhy a skvěle chutná. Díky tomuto receptu si snadno připravíte zázvorový základ, který se hodí do mátových limonád nebo ovocných nápojů. V těchto podzimních dnech jej navíc můžete přidávat do čaje. 🙂

recept Zázvorový základ na domácí limonády

Ingredience

Zázvorového základu doporučujeme připravit asi 0,5 litru. Do limonád pak stačí přidat malé množství (většinou 1 lžíci).

  • čerstvý zázvor
  • třtinový cukr (celkově asi 5 polévkových lžic)
  • voda (nejlépe filtrovaná)
  • uzavíratelné lahve nebo zavařovací sklenice

Postup

1

Ukrojte kus zázvoru a oloupejte ho. Zázvor nastrouhejte na hrubé části struhadla tak, abyste měli 2 vrchovaté polévkové lžíce zázvoru.

2

Nastrouhaný zázvor dejte do misky a smíchejte s 1 lžící nerafinovaného třtinového cukru a 2 lžícemi vody. Misku přikryjte a nechte kvasit na teplém místě v kuchyni.

3

Během následujících pěti dnů každý den vmíchejte do misky další 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 lžíci cukru a 2 lžíce vody. Zázvor začne pěnit a bude mít kvasnicovou vůni piva.

4

Po pěti dnech je připraven k použití. Můžete ho ale také uskladnit v ledničce a jednou týdně přidávat 2 lžíce strouhaného zázvoru, 1 lžíci cukru a 2 lžíce vody.

5

Uvařte 1 litr bylinkového nebo ovocného čaje a podle potřeby oslaďte.

6

Do čaje vmíchejte 1/4 hrnku (vrchovatou 1 polévkovou lžíci) zázvorového základu.

7

Do zbylého zázvorového základu přidejte 1/4 hrnku vody, ve které budou rozpuštěné 2 lžíce cukru.

8

Čaj hned spotřebujte nebo uskladněte v lednici.

Mohlo by vás zajímat:
ovoce třtinový cukr zázvor Nápoje

Zdroj: nourishedkitchen.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře