
Kvásek
Těsto
V menší misce promíchejte vlažnou vodu s droždím a cukrem. Přikryjte a nechte stát na teplém místě přibližně 10 minut, nebo dokud se droždí nezaktivuje.
Poté přilijte olej a 170 ml vlažné vody.
Přidejte obě mouku, semínka, sůl a hněťte buď ručně nebo v robotu, dokud nebudete mít hladké a viskózní těsto. Přendejte jej do olejem vymazané mísy a nechte kynout min. 2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Předehřejte troubu na 190 °C.
Těsto dejte na vál, napulte a vytvarujte dvě bagety. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj bagety.
Každou bagetu několikrát nařízněte žiletkou, potřete rozpuštěným máslem a posypejte semínky dle chuti. Pečte přibližně 40 minut a poté enchte vychladnout na mřížce.
Pokud chcete bagety snídat, jsou zde dvě možnosti v závislosti na tom, kolik času ráno máte. 1) Buď si můžete těsto zpracovat den předem a dát jej přes noc do lednice (proces kynutí se chladem zpomalí), ráno vás tak bude čekat jen vymodelování bagetek a jejich pečení 2) nebo již hotové bagety alespoň nahřejte v troubě, abyste je trochu probudily. I tak jsou výborné.
Místo semínek můžete ve stejném množství použít opražené vlašské ořechy. Výborně se bagetky budou hodit k sýrovému talíři a vínu.