Ombre dort s překvapením na řezu

Jde vlastně o variaci na "brněnský dort", jen je tento poskládaný pouze ze světlého korpusu a bílo-růžovo-fialových variací krémů. Dort je krásně nadýchaný a díky ovoci svěží. Vnitřní stáčená část může být samostatně využita také jako prima roláda, která se netrhá. A barvení je ryze přírodní, nemám ráda používání umělých barev, takže jsem využila jen toho, co má v sobě přírobní barvivo.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus 1:

  • 4 vejce
  • 180 g  krupicového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 180 g hladké mouky

Korpus na vnitřní část – roládu:

  • 6 bílků
  • 120 g cukru moučka
  • 4 žloutky
  • 80 g hladké mouky

Krém na plnění:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce malinové marmelády
  • cukr dle chuti (či jiné sladidlo)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • mléko dle potřeby

Krém na obmazání:

  • 350 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • cukt dle chuti
  • borůvky

Na ozdobu:

  • marcipánové růžičky
  • čokohoblinky

Postup

1

Korpus 1: Bílky s cukrem a špetkou soli šleháme robotem na maximum, a to tak dlouho, až je sníh opravdu hodně pevný (zjistíte zkouškou, že do sněhu namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se). Pak přidáte olej, kůru a žloutek po žloutku, stále při tom mixujete, ale už ne úplně na maximum, a nakonec už jen metličkou ručne přimícháte prosátou mouku. Těsto vlijte do dortové formy s průměrem 21 cm. Vyložte dno pečicím papírem.

2

Pečte na 180 °C cca 30 minut (vyzkoušejte špejlí). Po upečení nechejte vychladnout, opatrně obřízněte ostrým nožem, sejměte formu a otočte dnem vzhůru.

3

Korpus 2 – roláda: Bílky šleháme s cukrem do tuhého sněhu, potom přišleháme postupně po jednom žloutky. Nakonec lehce přimícháme prosátou mouku. Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C cca10–15 min. Těsto vyjde na 2 plechy.

4

Pláty necháme dobře vychladnout, jdou lehce svinout třeba i druhý den, takže si je můžete klidně připravit i den předem. Po vychladnutí nařežte na cca 6 cm pláty a opatrně sloupněte z papíru.

5

Krém na vnitřní plnění: Tvaroh, cukr a smetanu vyšlehejte do hladkého krému. Pokud by byla hmota příliš tuhá, nařeďte trochou mléka tak, aby se lehce roztírala. Zatím nebarvěte marmeládou.

6

Korpus 1: Seřízněte vrchní část do roviny. Poté rozřežte korpus podélně na dvě poloviny. Seříznutou část nechte jako spodní díl. Na něj pak naneste bílý tvarohový krém a posypte jej bohatě borůvkami.

7

Nyní přijde na řadu střední část dortu – roláda. Odložte si stranou část bílého krému a zbytek obarvěte marmeládou na růžovo. Růžovým krémem potřete roládkové pláty. Ty poté začněte smotávat do jedné široké rolády.

8

Roládu poté položte na přichystanou spodní část dortu (můžete smotat jen polovinu rolády a zbytek domotávat přimo na dortu). Toto množství by mělo stačit na průměr dortu.

9

Na horní částy rolády naneste zbytek bílého krému a přiklopte druhým plátem korpusu 1. Nechejte vychladit. Nyní přichází na řadu druhý krém: Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. V druhé misce krátce prošlehejte mascarpone s cukrem a ručně promíchejte se šlehačkou. Tímto krémem jemně obmažte vzniklý dort. Stačí tak, abyste zarovnali případné nerovnosti. Nechejte opět vychladit.

10

Mezitím si připravte ze zbylého mascarpone krému barevné fialové varianty. Bílý krém si rozdělte na 3 části. Bílého musíte nechat ale více, bute jím potírat i povrch dortu. Borůvky nechejte chvíli povařit v rendlíčku a poté propasírujte přes jemné sítko. Ze vzniklé šťávy odeberte takové množství, aby vám po smíchání s jednou částí krému vznikl krásně tmavě fialový odstín. Do další části krému přidejte borůvkové šťávy méně, aby vznikl pouze fialkový nádech.

11

Na vychladlý dort naneste nejprve bílý krém. Rozetřete jej na povrch korpusu a pak lžící či zdobicím sáčkem naneste na horní boční část. Pak naneste na spodní boční část krém tmavě fialový a mezi tyto krémy zbylý jemně fialkový krém (viz obrázek). Nerovnosti nejsou na závadu.

12

Nakonec přiložte cukrářský nůž či širokou stěrku a otáčením doru krém dokola uhlaďte. Doporučuji, abyste krém, který vám bude zůstávat na stěrce, vždy otřeli do misky a dále otáčeli s čistou stěrkou. Nebudou se tak dostávat tmavé odstíny do světlejších a docílíte pěkných ombre přechodů. Nakonec opatrně začistěte okraje bílého krému na povrchu.

13

Nakonec nazdobte dle své fantazie. Já měla dort jako dárek k narozeninám, tudíž jsem naaranžovala růžičky a čokohobliny. Nechejte vychladit. Dobrou chuť.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fazole adzuki se zeleninou, červenou řepou a dýňovými semí

Divoká králičí svíčková

Vykostěná kuřecí stehýnka se smetanovou omáčkou

Video: Čedarové mini sopky z brambor a slaniny

Snadné vláčné čokoládové řezy bez vajec

Bruschetta s pancettou

Zdravá citronovo-čočková polévka s kurkumou

Jednoduchý kuskus s vařenou zeleninou

Kaštanový koláč s krémem

Malinový tart s mandlemi

Finský borůvkový koláč Mustikkapiirakka

Květákové pickles