Zapékací směs
Nejprve důkladně propláchneme jáhly pod tekoucí horkou vodou – tím se zbaví hořkosti. Poté jáhly vaříme v dvojnásobném množství osolené vody přibližně 20 minut. Dle potřeby vodu dolijeme.
Cibuli nakrájíme na jemno a na minimálním množství oleje osmahneme do zlatova. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a po chvíli mraženou zeleninu. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí mrkve. Okořeníme.
V hrníčku smícháme všechny ingredience na zapékací směs, vymícháme hladké těstíčko.
V míse smícháme jáhly se zeleninovou směsí a půlkou směsi z hrachové mouky, pořádně promícháme a dle potřeby dochutíme – nelekněte se pokud bude směs hořká, to dělá ta hrachová mouka, ale po upečení to již neucítíte.
Směs přendáme do pekáčku, umačkáme a navrch nalijeme zbytek hrachové zapékací směsi. Zapékáme při vyšších teplotách přibližně 25 minut (minimálně 20 minut – kvůli hrachové mouce).
Hrachovou mouku seženete ve zdravé výživě a je podstatně levnější než hraška, ačkoliv jde o téměř stejnou surovinu.