Sýr haloumi s ořechovým pestem a dýňovo-čočkovým pyré
Sýr Haloumi pochází z Řecka a vyniká výraznou vůní. Skvěle se hodí nejen na grilování, ale i do různých zapečených směsí, do salátu aj.
Vařeniště.cz
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
100 g sýru Haloumi (2 plátky)
Olivový olej
Pesto
10 g vlašských ořechů
1 slabší plátek česneku
Špetka soli
Pár lístků tymiánu
Olivový olej
Dýňovo-čočkové pyré
½ menší cibule (25g), nakrájené najemno
160 g dýně hokaido
40 g červené čočky
¼ lžičky římského kmínu
Olivový olej
Mletá skořice
Sůl
Postup
1
Vlašské ořechy vložte s tymiánem, česnekem a špetkou soli do hmoždíře a rozmačkejte na pastu. Poté nařeďte dostatečným množstvím oleje.
2
Do menšího hrnce nalijte asi 1 lžíci oleje a rozehřejte. Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji a přidejte římský kmín. Promíchávejte asi jednu minutu. Pak přidejte na malé kostky nakrájenou dýni, poprašte lehce skořicí, přidejte čočku, osolte a zalijte ½ hrnku horké vody (125ml). Vařte pod poklicí asi 10 minut, dokud čočka i dýně nezměknou. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3
Haloumi lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Během grilování jej otočte. Když ucítíte, že měkne, bude hotový a teplý vevnitř.