Špenátová piškotová roláda se sýrovou náplní z kešu

Chtěla jsem vyzkoušet upéct veganské piškotové těsto, ale neměla jsem chuť na sladké, ale na slané. Proto vznikla tato piškotová špenátová roláda, kde je sníh z bílků nahrazen aquafabou. Tato roláda má také pěkně vypadat, aby se dala nakrájet na kolečka a servírovat jako obložený talíř hostům, proto jsem zvolila "sýrovou" náplň, kterou je k nerozeznání od sýrové. Těsto mi dalo trochu zabrat, ale povedlo se na první pokus a jsem na něj náležitě hrdá. Takže je roláda efektní, chutná a zároveň i zdravá a čistě veganská.

Blani Szarzec

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto:

  • 450 g špenátového protlaku
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku na pečení
  • 3 stroužky česneku
  • 2 x 160 g (celkem 320 g ze dvou plechovek) nálevu z konzervované cizrny, sóji či bílých fazolí
  • sůl
  • olej na potření pečícího papíru

Na náplň:

  • 100 g kešu ořechů
  • 5 g agaru
  • 4 lžíce lahůdkové droždí
  • troška kari pro barvu
  • šťáva z půlky limetky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl dle chuti

Postup

1

Protlak rozmrazíme. Kešu namočíme na 3 hodiny do vody.

2

Smícháme protlak s moukou, práškem do pečiva, česnekem a solí. Z nálevu pomocí ručního šlehače vyšleháme hustou a pevnou pěnu jako sníh z bílků. Pěnu přimícháme do těsta. Těsto rovnoměrně vylijeme na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a dáme do rozpálené trouby péct na asi 170 stupňů a asi po 10–15 minutách teplotu ztlumíme na 130 stupňů a dopékáme. Já jsem v polovině pečení piškot obrátila a to z toho důvodu, že mám plynovou troubu, která zespod připaluje a z vrchu málo peče... Upečený piškot poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a nebudete mít uprosřed řídké těsto.

3

Připravíme náplň, než bude piškot upečený. Kešu ořechy rozmixujeme na hladkou kaši i s vodou (asi 200 ml). Do této hmoty přimícháme zbytek ingrediencí a zahříváme za stálého míchání ve vodní lázni do zhoustnutí a táhlé konzistence. Náplň by měla chutnat sýrově.

4

Piškot vytáhneme z trouby, odlepíme od pečicího papíru a ještě horký jej potřeme sýrovou směsí a rolujeme po delší straně těsta, aby vznikla podlouhlá kulatá roláda. Počkáme, až vychladne a chladíme v lednici, poté se bude dát dobře krájet. Skladujeme v lednici v sáčku, aby neokorala.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Špagety s fazolkami

Šťouchané brambory

Cizrnové placky se zeleninovou směsí

Video: 4 rychlé předkrmy jen ze 3 ingrediencí

Vynikající hovězí na červeném víně pro jednoho

Zdravé restované těstoviny s protlakem ala Mac and cheese

Losos na másle se špenátovo-bramborovou kaší

Cuketovo-rajčatová polévka s quinoou

Zdravé cuketové nudle s omáčkou z kešu oříšků

Placičky z králíka a červené řepy s dušenou mrkví

Masoví ježci v rajčatové omáčce

Dýňové lívanečky se zakysanou smetanou, javorovým sirupem a ořechy