Švédsko – citrondrömmar

Drömmar jsou křehké vanilkové sušenky, u kterých je hlavní přísadou hjorthornssalt, což je zvláštní druh soli, který u nás není k mání. Je to sůl, která má tak silnou vůni, že se dříve dávala k nosu lidem, kteří omdleli. Při pečení tato sůl v sušenkách vytváří malé vzduchové bubliny, díky kterým získávají sušenky zvláštní strukturu a dává jim také zvláštní chuť. Tuto sůl však lze nahradit jedlou sodou.

Vůně ze Severu

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto na 34 sušenek:

  • 190g hladké mouky
  • 82g másla
  • 100g cukru krystal
  • 35ml řepkového oleje
  • 5g jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1/4 citronu
  • špetka soli

Postup

1

Nejprve důkladně vyšleháme máslo s cukrem.

2

Do směsi po té pomalu a po částech zašleháváme olej a šleháme, dokud směs není nadýchaná a téměř bílá.

3

Poté zašleháme jedlou sodu se špetkou soli a vanilkovým cukrem.
* Mám na mysli opravdu VANILKOVÝ CUKR, nikoli ten vanilínový, který mají v obchodech. (Já používám svůj vlastní, na kterém není nic těžkého – jednoduše vydlabejte z vanilkového lusku všechna semínka a ty smíchejte s 1kg cukru krystal a uzavřete ve sklenici i s vydlabaným luskem na 14 dní. Občas je potřeba sklenici protřepat, ale to je vše a určitě se Vám to vyplatí i finančně.)
Ale proč to vlastně říkám? Vanilínový cukr z obchodu má příliš silné a umělé aroma při pečení, na rozdíl od opravdového vanilkového cukru, který při pečení krásně provoní celý byt a chuť je velmi jemná.

4

Dále přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze čtvrtky citronu a opět vyšleháme.

5

Nakonec už jen přisypáváme mouku, abychom vypracovali hladké těsto.

6

Z těsta tvoříme malé kuličky o průměru 2 - 3 cm, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
* Na kuličky při tvoření příliš netlačte, jinak se Vám budou rozpadat.

7

Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme maximálně 20 minut.

8

Po vyjmutí necháme sušenky vychladnout na plechu.

Poznámka

* Chuť citronu není příliš výrazná, sušenky mají pouze příjemný podtón..=) Pokud však chcete, můžete udělat celou dávku s větším podílem kůry a šťávy, ale záleží pouze na Vás..;)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zdravá svačina s chia semínky & goji

Tofu burger

Cuketa zapečená se sýrem feta

Vajíčkové muffiny

Výborná játrová paštika

Smetanové penne

Jednoduchý čokoládový dort s oříškovým krémem

Moravské koláče

Vanilkové cupcakes s máslovým krémem

Cuketové nudličky se sýrovou omáčkou a bylinkami

Točený koláč s náplní z jarní cibulky a strouhaného sýra

Jemné arašídovo – čokoládové brownies bez mouky