
Těsto na 34 sušenek:
Nejprve důkladně vyšleháme máslo s cukrem.
Do směsi po té pomalu a po částech zašleháváme olej a šleháme, dokud směs není nadýchaná a téměř bílá.
Poté zašleháme jedlou sodu se špetkou soli a vanilkovým cukrem.
* Mám na mysli opravdu VANILKOVÝ CUKR, nikoli ten vanilínový, který mají v obchodech. (Já používám svůj vlastní, na kterém není nic těžkého – jednoduše vydlabejte z vanilkového lusku všechna semínka a ty smíchejte s 1kg cukru krystal a uzavřete ve sklenici i s vydlabaným luskem na 14 dní. Občas je potřeba sklenici protřepat, ale to je vše a určitě se Vám to vyplatí i finančně.)
Ale proč to vlastně říkám? Vanilínový cukr z obchodu má příliš silné a umělé aroma při pečení, na rozdíl od opravdového vanilkového cukru, který při pečení krásně provoní celý byt a chuť je velmi jemná.
Dále přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze čtvrtky citronu a opět vyšleháme.
Nakonec už jen přisypáváme mouku, abychom vypracovali hladké těsto.
Z těsta tvoříme malé kuličky o průměru 2 - 3 cm, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
* Na kuličky při tvoření příliš netlačte, jinak se Vám budou rozpadat.
Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme maximálně 20 minut.
Po vyjmutí necháme sušenky vychladnout na plechu.
* Chuť citronu není příliš výrazná, sušenky mají pouze příjemný podtón..=) Pokud však chcete, můžete udělat celou dávku s větším podílem kůry a šťávy, ale záleží pouze na Vás..;)