Čirokový koláč s mákem a povidly

Nejsem velká milovnice sladkých jídel, ale tento drobenkový koláč mě oslovil hned na první ochutnání. Je jednoduchý na přípravu a není k němu potřeba moc surovin. Variant na tento koláč je více, můžete experimentovat s různými druhy mouky i náplní. Já přidávám osvědčenou bezlepkovou variantu koláče, který jsem pekla pro jednoho malého celiaka. Kdo nemusí držet bezlepkovou dietu nebo komu nechce shánět čiroková mouka, může bez obav použít i obyčejnou hladkou pšeničnou mouku.

Jíme chytře

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na drobenku:
  • 250g hladké čirokové mouky
  • 100 g másla
  • 90 moučkového cukru
Na náplň:
  • 100 g mletého máku
  • mléko na zalití
  • 200 g povidel

Postup

1
Z mouky, změklého másla a cukru vyrobíme drobenku. Na plech s pečícím papírem nasypeme většinu drobenky a rukama trochu po stlačíme, aby držela pohromadě. Drobenka by měla být vysoká asi 1 cm. Zbytek drobenky si necháme na vrchní vrstvu.
2
Mák nasypeme do misky a zalijeme mlékem tak, aby byl ponořený. Necháme nasáknout. Přidáme povidla a dobře promícháme. Naneseme opatrně na drobenkovou vrstvu na plechu.
3
Posypeme zbytkem drobenky.
4
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Porcujeme ještě za tepla a poté necháme vychladnout.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Řepovo-cuketové „bramboráky“ bez smažení

Tvarohová žemlovka

Krémové risotto s krevetkami

Čínské nudle se sójovým masem a bambusem

Dokonalé italské sladké bochánky Castagnole

Cizrna v cuketové omáčce

Květákový krém

Rychlé domácí mandlové mléko :-)

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Makovec

Banánovo borůvkový chléb

Čokoládové muffiny