
Rajčata omyjte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Osobně mi nejvíc chutnají menší rajčata (cherry, datlová), která stačí nakrájet na poloviny. Pokud použijete větší plody, nakrájejte je na plátky silné cca 1 cm. Nakrájená rajčata rozložte na plech vyložený pečicím papírem (u menších rajčat řezem nahoru). Jeden kilogram rajčat vyjde cca na 2 plechy.
Rajčata vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a pečte dalších 20 minut. Teplotu opět stáhněte o 30 stupňů na 120 °C a pečte 20 minut. Nakonec teplotu stáhněte na 100 °C a pečte cca 60–90 minut. Konkrétní doba závisí na tloušťce nakrájených plátků a výkonu vaší trouby. Během této doby rajčata jednou na plechu obraťte. Usušená rajčata by měla mít mírně měkkou konzistenci, neměla by být příliš přesušená.
Rajčata naskládejte do pečlivě vymyté uzavíratelné sklenice, přidejte pokrájené lístky čerstvé bazalky a kousky ořechů. Promíchejte, zalijte extra panenským olivovým olejem a nechte minimálně 1 den uležet.
Uchovávejte v lednici. Přesnou dobu trvanlivosti bohužel nevím, rajčata se vždycky příliš rychle snědla ;-). Podle mého ale vydrží v uzavřené sklenici i několik měsíců.