fbpx

Sušená rajčata – TIP jak na ně

Jedním ze způsobů, jak si uchovat rajčata ze zahrádky i na zimu, je jejich usušení. Sušená rajčata pak můžete dát pod maso nebo s nimi maso naplnit, přidat do pomazánky, do sendvičů, na chlebíčky, na těstoviny, na chleba s máslem.. ale super jsou i jen tak. Sušit je můžete jak na slunci, v troubě nebo v sušičce.

Sušená rajčata – TIP jak na ně

Ingredience na 10 porcí

Na sušení rajčat:

  • rajčata 
  • kvalitní olej – ideálně slunečnicový
  • sůl a bylinky – dle chuti

 
Tip na chuťovku:

  • bagetka
  • sýr typu žervé
  • creme fraiche nebo tučná zakysanka
  • sušená rajčata
  • jarní cibulka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

Sušení v troubě
Pro sušení v troubě si vyložte plech pečícím papírem na který naskládejte nakrájená rajčata. Rajčata můžete nakrájet buď na čtvrtinky, půlky a nebo jako já, na plátky. Pamatujte, že sušením zmenší dost svůj objem a tedy krájejte plátky širší, min. 0,5 cm. Ještě lepší než pečící papír je ale síť na sušení. Troubu vyhřejte na 60°C – 70°C a rajčata sušte cca 10 – 12 hodin. Během této doby je jednou obraťte, ať se rovnoměrně prosuší z obou stran.

2

Sušení v sušičce
Rajčata opět nakrájejte dle libosti buď na čtvrtinky, půlky a nebo širší plátky. Rovnoměrně je rozprostřete po platech sušičky a dejte pozor, ať se kousky rajčat vzájemně nedotýkají. Pokud nastavujete teplotu, nastavte na 65°C – 70°C. V sušičce je sušení mnohem rychlejší, hotová budou za 3 – 6 hodin.

3

Sušení na slunci
Sušit rajčata na slunci není v našich podmínkách dost dobře možné. Je nutné, by několik dní po sobě bylo tropické teplo a bez deště. Rajčata se pak střídají několik hodin na slunci a několik hodin ve stínu, suší se na síťce/mřížce na sušení. Tento způsob sušení je nicméně velice chutný, i když zdlouhavý.

4

Hotová sušená rajčata jsou kožovitá, pružná a mají tmavě červenou barvu. Délka sušení se vždy odvíjí od vodnatosti rajčat, pokud je máte hodně vodnatá, bude trvat déle než se z nich voda odpaří.

5

Jak uskladnit
Uchovávat usušená rajčata můžete samotné ve vakuovém sáčku, ideálně v mrazáku a nebo ještě lepší je, naložit je do oleje. Takto vám v lednici vydrží i několik měsíců.
Naložení do oleje má navíc tu výhodu, že získáte krom výborných rajčat i super ochucený olej, který dále můžete zužitkovat např. na ochucení salátu, ale klidně i na tepelnou úpravu. Naložit do oleje můžete dvěma způsoby:

6

za studena: rajčata napěchujte do sklenice, neplňte až po okraj, a zalijte studeným olejem. Rajčata musí být úplně ponořená. Zavíčkujte a uchovávejte v lednici.

7

za tepla: v hrnci rozpalte olej, rajčata opět napěchujte do sklenice a nechte kousek od okraje. Horkým olejem rajčata zalijte, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto zalitá rajčata by mělo být možné skladovat i mimo lednici, v chladu a temnu. Trvanlivost při skladování mimo lednici je pár týdnů, ale osobní zkušenost jak dlouho vydrží s takto zalitými rajčaty nemám.

8

Tipy na ochucení:
Už při samotném sušení můžete rajčata ochutit. Samozřejmě je můžete sušit jen tak, bez ničeho, ale trošku soli, pepře a bazalky jim dodá ten správný šmrnc (takto je ochucuji já). Použít můžete i jiné bylinky, které máte rádi, ale obecně bazalka si s rajčaty rozumí nejlépe. Ochutit můžete i jen solí a nebo pepřem.
Ochutit rajčata můžete i při nakládání do oleje. Je možné přidat např. na plátky nakrájený česnek, chilli papričku a nebo třeba kapary.

Sušená rajčata – TIP jak na ně

Poznámka

Na závěr tip na servírování Jak už jsem psala na začátku, využití sušených rajčat v kuchyni je velice široké. Já vám teď sepíšu jen takový menší tip na chuťovky. Potřebujete: bagetku sýr typu žervé creme fraiche nebo tučnou zakysanku sušená rajčata jarní cibulku sůl čerstvě mletý pepř Sýr typu žervé, creme fraiche, sůl a pepř důkladně smíchejte. Bagetku si nakrájejte na plátky a na každý plátek dejte dostatek smetanové pomazánky. Ozdobte sušenými rajčaty a najemno nakrájenou jarní cibulkou. A máte výborný předkrm nebo brunch:)

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře