fbpx

Šťavnatý roastbeef

Poslyšte, ono to zase neni bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef :) Letos jsem se do něj pustila s chutí a když dodržíte pár základních postupů, musí se vám podařit stejná dobrota jako mně! Tak šup zástěru a jdem na to :)

Šťavnatý roastbeef

Ingredience na 5 porcí

  • 1kg nízkýho roštěnce
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce hořčice – může být dijonská, plnotučná nebo třeba hrubozrnná
  • worcester
  • kuchyňský provázek
  • olej
  • Potravinářská folie

Na tatarku:

  • 200g majonézy
  • 1 velká kdyselá okurka /nastrouhat nahrubo/
  • 1/2 menší cibule /nastrouhat nahrubo/
  • sůl, pepř
  • citrónová štáva /pár kapek na dochucení/

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Maso odblaníme, svážeme provázkem, aby drželo tvar a ze všech stran dobře osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a pokapeme worcestrovou omáčkou. Pak ho položíme na talíř, přikryjeme folií a dáme odpočívat do lednice přes noc.

Šťavnatý roastbeef
2

Druhý den vyndáme maso z lednice cca hoďku před přípravou, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Na rozpálenou pánev nalejeme asi 2-3 lžíce oleje a maso na něm zprudka zatáhneme ze všech stran. /z každé cca 2 minutky/.

Šťavnatý roastbeef
3

Pak roštěnou přendáme do pekáčku a nepřiklopené ho pečeme cca 30-35 minut. Pak by maso mělo mít uvnitř něco mezi 54-58 stupni, což je pro roastbeef ideální stav propečení, který můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem.

Šťavnatý roastbeef
4

Když je hotovo, vyndáme roštěnou z trouby a necháme ho alespoň 45 minut odpočívat. Jen tak docílíme udržení veškeré šťávy uvnitř masa a nevyteče nám na prkýnko. No a je to! Už stačí jen udělat výbornou domácí tatarku smícháním všech uvedených surovin a vychutnat si šťavnatý plátečky vynikajícího roastbeefu, kterej určitě neděláte naposledy!

Šťavnatý roastbeef

Poznámka

Výborný je také s vařeným brambůrkem, přelitým máslem :)

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře