- Doba přípravy: 40 minut + 12 hodin aktivace kvasu + 4 hodiny kynutí
Nejdříve je nutné vytvořit rozkvas. Ten vytvoříte smícháním jedné lžíce kvalitního kvasu se 150 g mouky a 150 ml vody. Dobře promíchejte a nechte v přikryté nádobě 12 hodin v pokojové teplotě kvasit.
Po přibližně 12 hodinách odeberte lžíci kvasu do sklenice a zbytek smíchejte s ostatními ingrediencemi.
Vznikne poměrně lepivé těsto, které není potřeba (a ani to moc nejde) příliš hníst. Nachystejte si tedy formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet, kterou buď vymažte máslem nebbo vyložte pečícím papírem.
do připravené formy vložte těsto, uhlaďte povrch a chlebík lehce oroste vodou. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout. Ideální je, když chleba vložíte do trouby, která byla chvilku zapnutá na nejnižší teplotu. Kynutí trvá 3,5 až 4 hodiny.
Zapněte troubu a nastavte ji na 250 °C aspoň. Chleba naposledy oroste a dejte do vyhřáté trouby péct přibližně 10 minut. POté snižte teplotu na 220 °C a nechte dopéct 25 minut.
Po tomto čase chléb vyklopte z ošatky a z lehka na něj zespodu zaklepejte. Pokud zazní výrazně dutě, máte hotovo a můžete chléb vyndat z trouby.
Pokud ještě znít nebude, dejte jej ještě na 10 minut do trouby, tentokrát už bez formy, pouze na mřížku.
Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.