Slaná špaldová hvězda
Kdysi po internetu koloval recept na nutellovou hvězdu. Vzala jsem si inspiraci a hvězdu rodině připravila trošku jinak...ze špaldové mouky a ve slané podobě na způsob pizzy. Pro sebe jí vytvářím z mouky bezlepkové, dá se samozřejmě upéct i z obyčejné pšeničné...prostě z obyčejného kynutého těsta :-)

Ingredience na 8 porcí
- 500 g špaldové mouky
- 3/4 hrnku vlažné vody
- 1/4 hrnku oleje
- 1 balíček sušeného droždí
- rovná lžička soli
- 1 lžíce oleje na potření hvězdy
- Náplň:
- 1 velký rajský protlak
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 hlavička česneku
- bazalka, sůl, pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 180 min
Mouku smícháme se sušeným droždím a solí a vlažnou vodou s olejem zaděláme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na placku.
Smícháme rajský protlak se všemi ingrediencemi na náplň a tři placky touto náplní potřeme, naskládáme na sebe a přikryjeme plackou čtvrtou. Placky skládáme rovnou na pomazaný pečící papír na plechu.

Nyní vytvarujeme hvězdu. Do středu srovnaných placek položíme skleničku a placky ostrým nožem nakrájíme na 16 dílů - řezy vedeme jen ke skleničce.

Skleničku odstraníme a vždy dva sousední prameny otočíme kolem své osy směrem k sobě.

Hvězdu potřeme olejem a dáme ještě chvíli kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů do zlatova, což trvá asi 45 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Veganské Vegetariánské