Rozpusťte kostku másla na pánvi (cca 20 g). Nakrájejte šunku nadrobno a osmahněte ji na másle. Mezitím dejte vařit osolenou vodu na těstoviny.
Šunku pořádně opepřete a přidejte smetanu (cca 150 ml). Smetanu průběžně míchejte, dokud nezhoustne, potom oheň vypněte.
Do vroucí vody dejte vařit těstoviny, dokud nejsou na zkus („al dente“).
Hotové tortellini zceďte a smíchejte pořádně se směsí v pánvi, kam přidáte větší množství nastrouhaného Gran Moravia a ještě trochu pepře. Podávejte posypané sýrem.
TIP: Místo černého pepře použijte bílý pepř. Jako alternativa se dá použít i cibulka, která se na drobno osmahne na másle a potom se k ní přidá šunka. Někteří Italové uvádějí i použití bílého vína, které nechají vypařit a potom přidají smetanu.