Seitan – základní recept

Seitan je čistá pšeničná bílkovina a dá se upravit na mnoho způsobů, v tomto receptu si však ukážeme základní přípravu seitanu z pšeničného lepku. Ten pak můžete dále upravovat - nakrájet na nudličky či plátky, marinovat ve směsi sójové omáčky, oleje a česneku, grilovat, péct nebo obalovat a smažit.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 hrnek pšeničného lepku (200g)
  • 1/3 hrnku lahůdkového droždí (40g)
  • lžička sušené cibule
  • lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • necelý hrnek zeleninového vývaru nebo voda + půl kostky zeleninového bujónu

Postup

1

V míse smícháme všechny suché suroviny, poté přidáme dvě lžíce sójové omáčky a směs zalijeme hrnkem zeleninového vývaru (stačí rozmíchat půl kostky zeleninového bujónu v hrnku vody). Vývar přiléváme postupně a mícháme těsto, až bude vše krásně spojené a nikde nebude nic sypkého, vodu už nepřidáváme.

2

Směs necháme půl hodiny odležet. Mezitím přivedeme ve velkém hrnci k varu vodu nebo vývar. Já většinou do vody přidám půl kostky zeleninového bujónu a nějakou zeleninu např. mrkev a košťál od brokolice, který mám k tomuto účelu v mrazáku. Použít však můžeme jakoukoli zeleninu např. celer, petržel. Seitan se však dá uvařit i bez zeleniny, v tom případě použijte kostku bujónu celou a vodu ještě dosolte.

3

Uleželé těsto rozkrojíme a uválíme dva válce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 50 minut. Poté seitan vyndáme do síta, aby mohla voda okapat - doporučuji seitan po vychladnutí i vyždímat.

4

Z daného množství získáme přibližně 0,7kg seitanu. Seitan se pokaždé povede jinak, někdy je celý pórovitý a měkký, jindy poměrně tuhý. Každému vyhovuje něco jiného, tuhost/pórovitost můžete ovlivnit množstvím vody - čím více vody, tím bude seitan pórovitější.

5

Část seitanu můžete klidně zamrazit.

Poznámka

Seitan je vlasně čistý lepek – sám o sobě je však lehce stravitelný, neměli bychom ho však konzumovat se zbytečnými škroby (ideální je tedy seitan a jako příloha zelenina – podobně jako se místo přílohy zelenina doporučuje i k masu).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jarní pomazánka z medvědího česneku a vajíček

Avgolemono – řecká citrónová polévka

Red Velvet cake neboli rudý samet s mascarpone

Video: Slaný koláč se smetanovým špenátem a vajíčkem bez přípravy těsta

Čokoládové muffiny

Teplý zeleninový salát

Rýchla banánovo-čokoládová chuťovka

Bruschetta al pomodoro

Domácí zeleninový bujón

Panenka na černém pepři a rozmarýnu

Citronové řezy

Mandlové perníčky s rumem