
Těsto:
Ovocná vrstva:
Poleva:
Na ozdobu:
Nejprve si připravte těsto. Smíchejte všechny uvedené suroviny (žádné šlehání vajec, sníh, nic z toho) a tuto směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Hodí se plech s vyšším okrajem, protože vrstvy ještě přibudou. Dejté upéct do rozehřáté trouby na 180-200 stupňů. Těsto je nižžší, takže kontrolujte a zkoušejte špejlí.
Po vytažení z trouby nechte řádně vychladnout a teprve poté si připravte ovocnou vrstvu. Mražené ovoce (já tentokrát použila ostružiny) rozmizujte na výkonném mixéru a smíchejte dohromady s jogurtem. Pokud se vám tu a tam objeví větší kus ovoce, vůbec to nevadí. Oslaďte dle chuti, já doporučuji trochu víc, zákusek jinak moc sladký není a také záleží na kyselosti ovoce.
Jakmile máte ovocný základ připraven, vrhněte se na želatinu. Tu připravte tak, že přivedete k varu 300 ml vody, do níž pak želatinu dobře zamíchejte. Přelijte do ovocného základu a přitom opět dobře míchejte. Ve studeném základě má želatina tendenci rychle tuhnout, takže pracujte opravdu rychle. Jakmile promícháte, šup s tím na vychladlý korpus. Ovocnou vrstvu rovnoměrně rozetřete a nechte dobře zatuhnout (ale to jde opravdu rychle).
Nakonec si připravte polevu. Může být samozřejmě podle vašeho oblíbeného receptu, já dělám ráda z čokoládových peciček (hořkých), které rozpustím ve vodní lázni s máslem (množstí záleží na celkové konzistenci, čokoláda by se měla krásně s máslem propojit, být hladká, krémová, ale ne úplně řídká). Pokud byste s máslem přestřelili, klidně přisypte trošku čokolády. Polevu neustále míchejte. Jakmile se ingredience propojí, nalejte na zatuhlou ovocnou vrstvu (doporučuji nelít ji příliš horkou, aby se ovocná vrstva nezačala rozpouštět). Nahýbáním plechu docílíte rovnoměrného rozlití.
Nechejte vše dobře vychladit. Řezy nakrájejte na rovnoměrné kousky (čokoláda s máslem by se neměla lámat, zůstává měkčí, takže by to mělo jít dobře, jen si nůž při každém novém řezu otřete od přichycených zbytků). Ušlehejte smetanu, přendejte do zdobicího sáčku se špičkou a nastříkejte malý kopeček na každý kousek. Dozdobte kouskem ovoce a lístkem máty. Kdo chce, může zapíchnout kousek čokolády (ta na obrázku je doma dělaná na čokotransfer folii). A pak už se jen olizujte.
Ovocnou vrstvu jsem použila také jako součást dortu, místo krému. Nalila jsem ji na spodní korpus a po ztuhnutí pomazala marmeládou a přiklopila další vrstvou.
A pak už jen nazdobila dle přání.
Výborné, když se narozeniny slaví v srpnu za vysokých teplot, žádný krém vám neteče.
Řezy mám vyzkoušeny s různými druhy ovoce, ale nejvíce nejlepší byly asi ty borůvkové. Však vyzkoušejte sami.