fbpx

Rebarborový koláč z drobenkového těsta s mákem

Drobenkové koláče mám ráda. Mám několik receptů stálých, ale baví mě inspirovat se i novými. Dnes jsem jeden takový zkusila. Upravila jsem si jej dle svých požadavků (v podstatě tedy zůstaly jen základní suroviny) a hlavně zvolila trochu netradiční náplň, ale zkouška stála za to. Nezvyklá kombinace tvarohu, máku a rebarbory daly koláči zcela novou a pro mě hlavně velmi příjemnou chuť.

Rebarborový koláč z drobenkového těsta s mákem

Ingredience na 10 porcí

 

  • 250 g špaldové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžíce medu
  • 100 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 70 g ovesných vloček
  • 500 g rebarbory
  • 1-2 lžíce medu
  • citronová šťáva
  • 5 plátků másla

na makovou náplň:

  • 80 g mletého máku
  • 120 ml mléka
  • 1 lžíce medu

na tvarohovou náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce medu

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme. Poté ji nakrájíme na kousky a vložíme do rendlíku, kde ji zakápneme citronovou šťávou a dle chuti osladíme 1-2 lžícemi medu. Provaříme. Poté odstavíme a necháme zchladnout.

2

Poté si připravíme makovou a tvarohovou náplň do koláče. Makovou náplň připravíme tak, že mák zalijeme v rendlíku mlékem a podle chuti dosladíme a asi 2 minuty povařte.

3

Pak jej odstavíme a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s medem a prošleháme.

4

Všechny ingredience na těsto vložíme do mísy a rukama nebo robotem z nich vypracujte drobenkové těsto. Dno koláčové formy pokryjte tak třemi čtvrtinami drobenkového těsta. Pak přidejte mák, rebarboru a tvaroh.

5

Navrch dejte zbylé drobenkové těsto smíchané s ovesnými vločkami. Na úplný vrch koláče dejte ještě tak 4-5 plátků másla a můžeme pokapat medem. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40–45 minut.

Poznámka

Inspirace: www.prozeny.cz

Mohlo by vás zajímat:
Fitness a zdravé

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře