
Předehřejte si troubu na 180 °C. Batáty oloupejte, nakrájejte na tenčí max. 0,5 cm plátky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Osolte a opepřete je a dejte předpéct na 10 minut, aby změkly. Plech nechte po upečení vychladnout venku.
Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Rajčata na kostičky. Rozpalte v pánvi olej a osmahněte na něm nejdříve cibuli. Smažte, až zesklovatí, potom přidejte prolisovaný česnek, chvíli opékejte. Přidejte do pánve mleté maso a vařečkou ho při opékání rozdělujte, aby se rozdrobilo na menší části. Až maso zhnědne, vložte račata. Ještě chvíli smažte, potom přidejte drcená rajčata (nebo neslazený protlak), zamíchejte a stáhněte plamen. Zakryjte pokličkou a několik minut duste. Nakonec maso osolte, opepřete a posypte oregánem.
Zapékací misku vymažte olejem. Na dno naskládejte plátky batátů, na ně polovinu masa, pak opět batáty, druhou polovinu masa a zakryjte poslední vrstvou sladkých brambor. V misce rozšlehejte vejce, lehce je osole a opepřete. Zalijte vejci musaku a nechce zapéct v troubě na cca 20 minut, až bude povrch dozlatova.