3 snadné recepty jak uchovat rajčata ze zahrady

Urodilo se vám hodně rajčat? Užijte si je ve třech vynikajících variantách: Nakládaná, konzervovaná i sušená. 🙂

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Nakládaná

  1. Pokrájejte kilo rajčat na menší klínky.
  2. Přiveďte k varu dva hrnky octu, 2 hrnku vody a 2 lžíce soli na nakládání.
  3. Oloupejte a napulte 3 stroužky česneku.
  4. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 poloviny česneku, 2 lžičky cukru a 2 lžičky koření. Poté přidejte rajčata.
  5. Nalijte horkou octovou směs k rajčatům. Odstraňte případnou pěnu a nechte asi 1 a půl cm volného prostoru nad směsí. Zavřete a vložte na rošt ponořený ve vařící vodě v hrnci.
  6. Vařte 15 minut. Poté vypněte, vyndejte sklenice a nechte vychladnout. Rajčata budou nejlepší pár týdnů po zavaření.

Zavařovaná

  1. Vyndejte jadřince z 2 kilogramů rajčat a vyryjte na spodek z každého z nich křížek.
  2. Lehce povařte ve vodě po dobu 30 až 60 sekund. Vyndejte a rychle ponořte do misky s ledovou vodou.
  3. Oloupejte, načtvrťte, vložte do větší pánve a přiveďte k varu. Horká rajčata přendejte do sterilizovaných sklenic.
  4. Přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžičky citronové šťávy. Odstraňte případnou pěnu a nechte 1 cm a půl místa nad směsí.
  5. Otřete okraje a dobře zavřete. Sklenice vložte do hrnce s vařící vodou a vařte 45 minut. Poté vyndejte, nechte sklenice vychladnout a dodatečně zkontrolujte, že jsou opravdu dobře uzavřené. Rajčata by vám měla vydržet v pokojové teplotě zhruba 6 měsíců až rok.

Sušená

  1. Předehřejte troubu na 110 °C.
  2. Napulte kilogram rajčat, dejte do mísy a pokapejte trochou olivového oleje.
  3. Přidejte špetku soli a pepře. Položte rajčata na plech vyložený alobalem nakrojením nahoru.
  4. Sušte v troubě 10 až 15 hodin. Můžete rajčata naložit do oleje a nechat v lednici, kde vydrží přibližně týden. Nebo je můžete zamrazit a vydrží vám až půl roku.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňová polévka s jablkem a zázvorem

Risotto s cuketou

Domácí med z pampeliškových květů vhodný i pro vegany

VIDEORECEPT: Jednoduché bramborové placky

Schwarzwaldské závitky s avokádem

Dýňové špagety se slaninou a česnekem

Pudinkové čokoládové sušenky plněné jemným krémem

Grilovaná slaninová kolečka se sýrem a ananasem

Pestrobarevný dort s duhovým srdíčkem uvnitř

Smažené špenátové kuličky

Video: Švédské masové koule v krémové omáčce s těstovinami z jednoho hrnce

Italský tvrdý sýr s medem