Tartaletky zapečené se žloutkovým krémem

Můj původní plán byl koláč zapečený s citronovým krémem, takový "lemon tart". Jenže pak jsem si uvědomila, že o citronovou příchuť v mém okolí nikdo nestojí a radši jsem to přehodnotila. Nerada bych jedla celý koláč sama :) Volba tak padla na tento žloutkový krém, který se zapéká přímo v tartaletkách.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Křehké těsto:

  • 90 g změklého másla
  • 75 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 malé vejce
  • 190 g hladké mouky

Žloutkový krém:

  • 285 ml smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 35 g cukru krupice
  • 1/2 vanilkového lusku (případně část cukru krupice nahraďte vanilkovým cukrem)

Postup

1

Změklé máslo prošlehejte s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Není třeba šlehat do pěny, jen aby se všechno hezky spojilo.
Přidejte prosátou mouku a na malé otáčky promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka. Těsto vyklopte na vál a rychle rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, asi na hodinu.

2

Připravte si tartaletky a vymažte je máslem. Já jsem použila tartaletky o průměru 8 a 10 cm, část z nich s vyjímatelným dnem.
Těsto rozválejte na sílu asi 3 mm, dobře to jde mezi dvěma foliemi, vyložte jím jednotlivé formičky. Hezky upravte okraje a lehce zamáčkněte. Dejte do lednice na hodinu vychladit.

3

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Vyndejte je z trouby, teplotu snižte na 120 stupňů a připravte si žloutkový krém.

4

Smetanu dejte do kastrůlku, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Mezitím si ve skleněné míse společně prošlehejte žloutky s cukrem, ne do pěny. Pak pomalým pramínkem přilévejte za stálého míchání/šlehání horkou smetanu. Nečekejte nadýchaný krém, směs je tekutá. Nesnažte se ji vyšlehat do pěny, ta je v tomto případně na škodu.
Směs přelijte do džbánku nebo jiné nádoby s nálevkou, z mísy by se to špatně nalévalo. Pokud se Vám na krému vytvořila pěna, přelévejte přes sítko.

5

Tartaletky vraťte zpět do trouby, ale plech nechte vysunutý, troubu otevřenou. Žloutkový krém opatrně rozlijte do tartaletek, naplňte až po okraj. Pak velmi opatrně plech zasuňte do trouby a pečte 20 - 30 minut (podle velikosti formiček). Krém by měl být pevný, ne "třesavý".

6

Nechte zcela vychladnout, před servírováním můžete přizdobit čerstvým nebo i mraženým ovocem. Kombinace sladkého krému s lehce mraženými lesními plody byla vynikající.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pečená mrkev s javorovým sirupem

Jednoduchá máslová kolečka s karamelovou náplní

Cupcakes

Luční salát

Koláč s jablky, tvarohovou náplní a pečenými kaštany

Briam – zelenina pečená na grécky spósob

Rychlý třívrstvý Baileys dezert s čokoládou a sušenkami

Snadné fitness fazolové brownies bez mouky a zbytečného cukru

Pudinkové čokoládové sušenky plněné jemným krémem

Valentýnské vanilkové cupcaky

Lososové špízy s cuketou a sýrem

Osvěžující pomerančové nanuky s černým čajem