Křehké těsto:
Žloutkový krém:
Změklé máslo prošlehejte s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Není třeba šlehat do pěny, jen aby se všechno hezky spojilo.
Přidejte prosátou mouku a na malé otáčky promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka. Těsto vyklopte na vál a rychle rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, asi na hodinu.
Připravte si tartaletky a vymažte je máslem. Já jsem použila tartaletky o průměru 8 a 10 cm, část z nich s vyjímatelným dnem.
Těsto rozválejte na sílu asi 3 mm, dobře to jde mezi dvěma foliemi, vyložte jím jednotlivé formičky. Hezky upravte okraje a lehce zamáčkněte. Dejte do lednice na hodinu vychladit.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Vyndejte je z trouby, teplotu snižte na 120 stupňů a připravte si žloutkový krém.
Smetanu dejte do kastrůlku, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Mezitím si ve skleněné míse společně prošlehejte žloutky s cukrem, ne do pěny. Pak pomalým pramínkem přilévejte za stálého míchání/šlehání horkou smetanu. Nečekejte nadýchaný krém, směs je tekutá. Nesnažte se ji vyšlehat do pěny, ta je v tomto případně na škodu.
Směs přelijte do džbánku nebo jiné nádoby s nálevkou, z mísy by se to špatně nalévalo. Pokud se Vám na krému vytvořila pěna, přelévejte přes sítko.
Tartaletky vraťte zpět do trouby, ale plech nechte vysunutý, troubu otevřenou. Žloutkový krém opatrně rozlijte do tartaletek, naplňte až po okraj. Pak velmi opatrně plech zasuňte do trouby a pečte 20 - 30 minut (podle velikosti formiček). Krém by měl být pevný, ne "třesavý".
Nechte zcela vychladnout, před servírováním můžete přizdobit čerstvým nebo i mraženým ovocem. Kombinace sladkého krému s lehce mraženými lesními plody byla vynikající.