20 důvodů proč si oblíbit avokádo
Exotické avokádo vás ohromí svou chutí a nadmírou možností, jak jej využít v kuchyni. Díky avokádu bude každá svačinka chuťovou extází i zdravotní bombou. Jestli jste to ještě neudělali, tady je 20 důvodů, proč se do avokáda hned zamilujete.
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
- Pomocník při všech dietách. Pokud potřebujete pár kilo shodit, určitě se nemusíte bát zakousnout do avokáda, které je při dietách vyhledávaným doplňkem jídelníčku.
- Ideální zdroj živin. Přidáním avokáda do jídelníčku zvýšíte jeho nutriční hodnotu – obsahuje až 20% tuků ve formě nenasycených mastných kyselin. Avokádo je taktéž skvělým zdrojem bílkovin.
- Avokádo nahradí máslo. Chcete jíst zdravěji? Zkuste nahradit máslo či margarín pastou z avokáda. Chutná skvěle!
- Zvýšíte příjem ovoce. Avokádo je skvělou ingrediencí do mnoha jídel. Jeho přidáním zvýšíte svou denní dávku ovoce.
- Avokádo snadno seženete po celý rok, jelikož se pěstuje v mnoha tropických a subtropických oblastech. Dnes už jej seženete téměř ve všech obchodech s potravinami.
- Všestranný pomocník v kuchyni. Avokádo není pouze ovoce, které si dáte samostatně na snídani. Je skvělou ingrediencí do pomazánek, dipů, pikantních pokrmů, salátů, ale také do sladkých jídel a dezertů.
- Nízký obsah cukru. Avokádo je ovoce, které obsahuje velice málo cukru. Proto si jej někteří dokonce pletou se zeleninou.
- Skvělá svačinka pro děti. Avokádo je měkké, dobře se drží a je plné zdravých tuků, živin i vlákniny.
- Avokádo je plné zdravých tuků. Díky nenasyceným mastným kyselinám je avokádo velice prospěšné pro naše zdraví.
- Zlepšuje zrak. Avokádo obsahuje zdravé antioxidanty, které snižují stárnutí zraku.
- Avokádo využijete úplně celé. Jednoduše rozřízněte avokádo na polovinu, využijte dužinu a zbytek použijte jako misku. Avokádo můžete naplnit zelím, různorodou směsí nebo třeba vejcem a sýrem.
- Podporuje mozkovou aktivitu a vyživuje neurony.
- Nahradí tuk při pečení. Vytvořte z avokáda pyré a přidejte do těsta. Nebudete už potřebovat žádný další tuk!
- Zvýrazňuje chutě pokrmů. Pokud chcete pokrm vylepšit či zvýraznit chutě, zkuste přidat trochu avokáda.
- Snižuje obsah cholesterolu v krvi.
- Obsahuje živiny, které jsou potřebné pro zdraví v těhotenství. Avokádo obsahuje železo, vitamín E, skupiny vitamínu B i dostatek vlákniny.
- Obsahují více draslíku než banány.
- Zažene hlad. Pokud potřebujete rychlou zdravou svačinku k zahnání hladu, sáhněte po avokádu.
- Univerzální potravina. Existuje snad milion způsobů, jak si avokádo připravit. Můžete si ho dát syrové, v koktejlu, pomazánce, nebo třeba pečené s masem.
- Z avokáda je snad nejlepší domácí zmrzlina :). Smíchejte 1/2 avokáda, lžičku limetkové šťávy, 2 lžičky javorového sirupu a 1 šálek mléka a nechte zamrazit.